Cikkek

Az önértékelés és a teljesítmény kapcsolata utánpótláskorú labdarúgók körében

Megjelent:
2024-03-14
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Gottfried, P. (2024). Az önértékelés és a teljesítmény kapcsolata utánpótláskorú labdarúgók körében. Gazdálkodástudományi Közlemények, 7(1), 55-50. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/14080
Absztrakt

Az önértékelés, mint fogalom jelentős szerepet játszik az élet minden területén, így a csapatsportokban is. Dolgozatomban az önértékelés és a teljesítmény kapcsolatát mutatom be utánpótláskorú labdarúgók között.  Kutatásom fókuszában a Dunning-Kruger hatás szerepének feltárása volt. E jelenség lényege, hogy azok az emberek, akik egy adott témában kevésbé jártasak, nem látják objektíven a hiányosságaikat és kevésbé pontosan tudják megítélni saját teljesítményüket, illetve gyakran túlértékelik magukat. A kutatás gyakorlati feladatai között szerepelt a „dekázás”, a labdapassz tornapad segítségével és a szlalom labdavezetés utáni cél elérése. Hipotézisem az, hogy a vizsgálat tárgyát képző feladatokban is jelen van a Dunning-Kruger hatás. A vizsgálat alkalmával felhasznált elemzési módszerekhez tartozik a független mintás
t-próba, valamint a lineáris korreláció elemzés. A korreláció elemzés során a Dunning-Kruger hatás megfigyelhetővé vált. Egyedül a szlalom feladatban tapasztaltam azt, hogy minél gyengébb teljesítményt nyújtott valaki, annál több becslési hibát követett el, ami a Dunning-Kruger hatás létét támasztja alá. A független mintás t-próba esetében a Dunning-Kruger hatásra jellemző motívumok ebben a vizsgálati részben is a szlalom feladatban jelentek meg. A legrosszabban teljesítők csoportjában átlagosan felülbecsülték a teljesítményüket. Összegezve megállapítható, hogy a Dunning-Kruger hatás a labdarúgás egyes feladatainál jelen van, de nem mindegyiknél.

Hivatkozások
  1. BARTHA É. – KUN A. (2015): Az önértékelés és a teljesítmény kapcsolata a szabadidősportban, Ma-gyar Sporttudományi Szemle. 18. évf. 69. szám, pp. 10-15.
  2. DUNNING, D. – KRUGER, J. (1999): Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments, Journal of Personality and Social Psycho-logy. Vol. 77. No. 6. pp. 2-12.
  3. DUNNING, D. – KRUGER, J. (2009): Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments, Phsychology. Vol. 1. No. 30-46. pp. 8-10.
  4. FOGARTY, G. – ROSS, A, (2007): Calibration in tennis: The role of feedback and expertise. In: 42nd Australian Psychological Society Annual Conference 2007, No. 25-29.
  5. KUN A. (2016): Önértékelés és teljesítmény az üzleti felsőoktatásban, Taylor Gazdálkodás- és szerve-zéstudományi folyóirat. 8. évf. 3. szám, pp. 112-118.
  6. PARK, Y. – SANTOS, P. (2010): Overconfidence in tournaments: evidence from the field. Springer, Science Business Media, No. 69. pp. 154-158.