Cikkek

Deviza és forint alapú jelzáloghitelek az árfolyamgát és a végtörlesztés tükrében

Megjelent:
2012-12-30
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Sepsi, B. K. (2012). Deviza és forint alapú jelzáloghitelek az árfolyamgát és a végtörlesztés tükrében . Gazdálkodástudományi Közlemények, 4(1), 139-144. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/14002
Absztrakt

Számos hitelintézet széles termékskálájából választhatunk, ha hitelt szeretnénk igényelni. Vizsgálataim során svájci frank és euró alapú hitel került összehasonlításra egymással, illetve egy forinthitellel. Ezt a két devizát választottam alapul, mivel jelenleg hazánkban a deviza alapú hitellel rendelkező ügyfelek legtöbbje ebben a két devizában adósodott el. Azt a kérdést válaszolom meg, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, melyik hitel, milyen igénybevétele volt kedvezőbb egy adós számára a törlesztett összegek és a fennálló tartozások tükrében. Ezen kívül javaslatot teszek arra, hogy a nehéz helyzetbe került adósoknak érdemes-e igénybe venni az árfolyamgát és a végtörlesztés nyújtotta segítséget. A forinthitel állandóságával szemben a deviza alapú hitelek kedvezőbb konstrukciója és változékonysága áll. Egyértelműen megállapítottam, hogy a svájci frank alapú hitel kezdetben kedvező konstrukciói a közepesen változékony árfolyamváltozás hatására a legdrágább hitellé vált. Az euró alapú hitel, a forinthitelnél és a svájci frank alapú hitelnél is kedvezőbbnek bizonyult. Az állam által nyújtott árfolyamgát akkor bizonyult kedvezőnek, ha csak átmeneti fizetési gondok merültek fel a törlesztés adott időszakában és a jövőben biztosított a jobb pénzügyi helyzet. A végtörlesztés lehetősége volt a legkedvezőbb megoldás a deviza alapú hitel kiváltására, amennyiben az adósok ezt saját forrásból tudták finanszírozni, nem pedig egy másik (esetlegesen drágább) forinthitel felvételével.

Hivatkozások
  1. Sigma (2010): Egy piaci kudarc története – okok, körülmények, tanulságok A hazai lakossági hitelpiac tíz éve, Bp. Tanulmány, 42.p.
  2. Balás T. – Nagy M. (2010): A devizahitelek átváltása forinthitelekre. Hitelintézeti szemle. IX. évfo-lyam. 5. szám. 416-430. p.
  3. Erdős T. (2010): Forintárfolyam, kamatszint és devizaalapú eladósodás. Közgazdasági Szemle. Bp. LVII. évfolyam. október. 847-867. p.
  4. (I1) Gyógyulnak a sebek - drágán és fájdalmasan. porfolio.hu. 2012.10.01. Internet http://www.portfolio.hu /gazdasag/tovabb_penzeljuk_a_kulfoldet.173569.html (letöltve: 2012.10.15.)
  5. (I2) Gyorselemzés a végtörlesztésről. pszaf.hu. 2012.03.12. Internet http://www.pszaf.hu/data/cms2334451/gyorselemzes _vegtorlesztes_120312j.pdf (letöltve: 2012.10.10.)