Cikkek

A pénzügyi instrumentumok valós értéken történő értékelésének szerepe a tőzsdén jegyezett vállalatok körében

Megjelent:
2012-12-30
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Kiss, Ágota. (2012). A pénzügyi instrumentumok valós értéken történő értékelésének szerepe a tőzsdén jegyezett vállalatok körében. Gazdálkodástudományi Közlemények, 4(1), 101-108. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13997
Absztrakt

A számviteli rendszer legfőbb célja és feladata, hogy megbízható és valós képet biztosítson a gazdálkodók vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről. Hazánkban a számviteli szabályozás klasszikusan a bekerülési értékek alkalmazására épül, azonban nem új keletű igény a bekerülési áras értékelés mellett, az aktuális piaci értékek számviteli alkalmazása. Az uniós irányelveknek megfelelően a hazai számviteli szabályozás 2004. január 1-től hatályba léptette a pénzügyi instrumentumok meghatározott körének valós értéken történő értékelési lehetőségét. Ezzel párhuzamosan a tőzsdén jegyzett vállalatok számára bevezették az összevont (konszolidált) éves beszámolójuk nemzetközi standardok (IFRS) szerinti elkészítésének követelményét. Dolgozatomban a tőzsdén jegyzett magyarországi székhelyű vállalatok egyedi és összevont (konszolidált) éves beszámolóit vizsgáltam primer kutatás formájában. Elsődleges célom volt választ kapni arra, hogy a valós értéken történő értékelést a vállalatok milyen mértékben alkalmazzák az egyedi éves beszámolójuk, valamint a nemzetközi standardok szerint összeállított konszolidált beszámolójuk során, az értékelés milyen módon van hatással az eredményre, illetve hogyan változtatja meg a vagyon összetételét. A pénzügyi instrumentumok valós értékelése a hazai gyakorlatban kezdetleges és sok esetben becsléseken alapul. Eredményhatása következtében azonban jelentős hatást gyakorol a vállalati teljesítmény megítélésére. Így a közeljövőben mindenképp jelentős figyelmet érdemel mind a gyakorlati alkalmazás, mind a könyvvizsgálat területén.

Hivatkozások
  1. Róth J. – Adorján CS. – Lukács J. – Veit J. (2006): Számviteli esettanulmányok. Magyar Könyvvizsgá-lói Kamara Oktatási Központ, Budapest, 551-568. p.
  2. Kovács D. (2012): A valós értékelés új keretrendszere a nemzetközi pénzügyi beszámolásban. Hitelinté-zeti Szemle. XI. évf. 2. szám 161-181. p.
  3. Nagy G. (2003): A pénzügyi instrumentumok fogalma, a valós érték meghatározása. Számviteli hírek. Számviteli szakemberek egyesülete. Budapest 2003/December 4. p.
  4. Nagy K. (2004a): A valós értéken történő értékelés I. Számvitel – Adó - Könyvvizsgálat. Budapest, 46. évf. 4. szám 148-153. p.
  5. Nagy K. (2004b): A valós értéken történő értékelés II. Számvitel – Adó - Könyvvizsgálat. Budapest, 46. évf. 5. szám 202-207. p.
  6. évi C. törvény a számvitelről