Cikkek

A 2012-es év tevékenységének gazdasági elemzése adott gazdaság esetében

Megjelent:
2012-12-30
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Kabai, Z. (2012). A 2012-es év tevékenységének gazdasági elemzése adott gazdaság esetében. Gazdálkodástudományi Közlemények, 4(1), 93-100. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13996
Absztrakt

Magyarország rendkívüli természeti adottságokkal rendelkezik, amelyek igen kedvezőek a mezőgazdasági termelés számára. A megfelelő domborzati és klimatikus viszonyoknak és kiváló termőképességű talajoknak köszönhetően, az évek során fejlődött mezőgazdaságunk. Jelentős hagyományokkal is rendelkezik Magyarországon, amiből adódóan a lakosság nagy részének kiegészítő vagy fő kereseti forrását jelenti. Azonban a tudatos tervezés nem elterjedt a kisebb vállalkozások esetében. Jelen tanulmány célkitűzése, a vizsgált vállalkozás költség- és jövedelem viszonyainak bemutatása, minden ágazatra, és vállalkozási szinten is, a 2012-es gazdasági évre vonatkozóan. Az eredmények, így tájékoztatást nyújtanak a gazdálkodó számára, idei tevékenységéről, és segítséget nyújthat a következő évek tervezéséhez. Célkitűzésemhez továbbá hozzátartozik, hogy megvizsgáljam a gazdaság családeltartó képességét is. Hipotézisemet igazolták a vizsgálatok, miszerint a vállalkozás nem minden ágazat jövedelmező, azonban összességében nyereséges, így a több lábon állásnak köszönhetően képes eltartani az 5 fős családot és a fennmaradó összeg a jövőbeli fejlesztésekre megvalósítását is lehetővé teszik.

Hivatkozások
  1. APÁTI F. (2007): A jó színvonalú magyar és német almatermesztés összehasonlító gazdasági elemzése. Doktori (Ph D) dolgozat. Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma. Interdiszcip-lináris Társadalom- és Agrártudományok Doktori Iskola. 2007.
  2. KAPRONCZAI I. (2010a): Klímaváltozás – Jövedelem-instabilitás – Kibontakozás. „Klíma-21” Füze-tek: Klímaváltozás – Hatások – Válaszok. Budapest. 2010. 2010.59. szám p.32-36.
  3. KSH Adatbázis (2012); ksh.hu
  4. NÁBRÁDI A. – PUPOS T. – TAKÁCSNÉ GY.K, (2007): Üzemtan I. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest. 2007.
  5. VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM (2010): A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számokban 2010.