Cikkek

A kézműves cukrászipar jelenlegi helyzete magyarországon

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Hogyan hivatkozzuk
Kiválasztott formátum: APA
Ladányi, K. (2024). A kézműves cukrászipar jelenlegi helyzete magyarországon. Gazdálkodástudományi Közlemények, 4(1), 37-46. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13812
Absztrakt

A magyarországi kézműves cukrásziparban az elmúlt évtizedekben számos változás ment végbe. A rendszerváltás után az 1990-es években fellendült a szakma, ez a lendület egészen a 2008-as gazdasági világválságig kitartott, mely teljesen átalakította, megnehezítette az ágazat helyzetét. 2008 előtt sem volt problémamentes ez a szektor, de a válság begyűrűzése után egyre több gonddal kell megküzdenie cukrászainknak, ilyen például a szakképzés, szakemberek képzettsége, felkészültsége, alapanyag használat, feketegazdaság, multinacionális cégek térnyerése, stb. Ezen túl előtérbe kerülnek a mesterséges anyagok és félkész termékek használata, amelyek rontják a szakma presztízsét. Dolgozatom fő célkitűzése a magyarországi hagyományos kézműves cukrászati iparág helyzetének és az azt befolyásoló legfontosabb tényezőknek a feltárása. Ezzel együtt egy összefoglaló képet kívánok adni a cukrászat múltjáról, jelenéről és jövőéről. A kutatásaim alapján megállapíthatom, hogy a magyar kézműves cukrászipar központi problémája a kézműves cukrászipari termékek háttérbeszorulása a piacon. Erre a fő problémára közvetlenül hatást gyakorol a multinacionális láncok és pék szakma térnyerése, feketegazdaság megléte, illetve hozzájárul az oktatásbeli problémák.

Hivatkozások
  1. Csordás L. (1998): 180 éves a debreceni cukrászat. Szakdolgozat. Debrecen. 5-20. pp.
  2. Bács Z. – Fenyves V. – Grasselli N. – Nagy A. – Szűcs I. (2005): Projektmenedzsment. Budapest. Szak-tudás Kiadó Ház Rt. 70. p. EUROSTAT (2012): News Release Euro Indicators. 5/2012
  3. Grasselli N. – Szűcs I. (2007): A projektmenedzsment elmélete és gyakorlata. Budapest. Szaktudás Kiadó Ház Rt. 58-70. pp.
  4. Nagy L. – Szűcs I. (szerk.) (2004): Gyakorlati alkalmazások, az üzleti tervezés gyakorlata. Debrecen. 18-20. pp.
  5. Síki J. – Tóth-Zsiga I. (1997): A magyar élelmiszeripar története. Mezőgazda kiadó. Budapest. 161-228. pp.
  6. Stauder M. (2000): Az élelmiszerek disztribúciós rendszerének fejlődése, különös tekintettel a kereske-delmi logisztikára. Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet. Budapest. 17-27. pp.
  7. Stauder M. (2003): Az agrár- és élelmiszertermékek belföldi kereskedelme a kilencvenes években és napjainkban. Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet. Budapest. 19-31. pp.
  8. Szabó G. (1997): A duális képzés rendszere és a projekt orientált képzés kapcsolata. Kandó Kálmán Műszaki Főiskola. Budapest. 1. p.
  9. Tóthné M. (2007): Kereskedelmi anomáliák, In.: Ágazatspecifikus innováción alapuló projektek generá-lása a baromfi ágazatban. (szerk. Nábrádi A.-Szőllősi L.), Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Agrárgazdasági és vidékfejlesztési kar. Debrecen. 68-71. pp.
  10. I1: http://www.kfki.hu/chemonet/hun/food/iptort/iptort2.html, Az élelmiszeripar fejlődése a kiegyezés-től a 20. század elejéig, (letöltve: 2011.04.20.)
  11. I2: http://www.trademagazin.hu/esemenyek/cegleden-talalkoznak-az-orszag-cukraszai. html, Cegléden gyülekeznek a cukrászok, 2011.03.25 (letöltve: 2011.05.01.)
  12. I3: http://hvg.hu/gasztronomia/20100812_magyar_cukraszat, Hol tart a magyar cukrászat 1.?, 2010.08.12. (letöltve: 2011.05.01)
  13. I4: http://hvg.hu/gasztronomia/20100917_magyar_cukraszat _mihalyi_laszlo, Hol tart a magyar cukrá-szat 2.?, 2010.09.17. (letöltve: 2011.05.01.)
  14. I5: http://hvg.hu/gasztronomia/20101105_magyar_cukraszat_szamos, Hol tart a magyar cukrászat 5.?, 2010.11.05. (letöltve: 2011.05.01)
  15. I6: http://www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=7121, Változatlanul magas munkanélküliségről számolt be az Eurostat, 2012. 01. 06. (letöltve:2012.03.16.)
  16. I7: http://www.maipiac.hu/index.php/2009-januar-februar/2810-a-hipermarketek-piaca, A hipermarketek piaca, 2009.02.18 (letöltve: 2011.05.01.)
  17. I8: http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/ zugcukraszok__teszik_tonkre__a_hazai_piacot_.html, Zug-cukrászok teszik tönkre a hazai piacot, 2011.06.27. (letöltve: 2011.10.08)
  18. I9: http://hvg.hu/karrier/20101111_szakkepzes_iparkamara, Várhatóan 2012-től jön a duális szakképzés, 2010.11.11. (letöltve 2012.01.12)
  19. I10: http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/indul-a-dualis-szakkepzes-355281, Indul a duális szakképzés, 2011.08.10. (letöltve:2012.01.12)
  20. I11: http://hvg.hu/karrier.oktatas/20110303_pokorni_dualis _szakkepzes, Pokorni: A duális szakképzést kell bevezetni, 2011. 03. 03. (letöltve: 2012.01.12)
  21. I12: http://www.ipsos.hu/site/egyeni-melyinterju-szakertoi-interju/ Interjú, 2008, (letöltve: 2012. 03.29)
  22. I13: http://www.adatfelvetel.hu/modszertan/interju.pdf, A szociológiai interjú (mélyinterjú) készítése, (letöltve: 2011. 10.01)
  23. I14: http://www.piackutatasok.hu/2012/01/magyar-legmagasabb-afa-kulcseuropaban.html, A magyar a legmagasabb ÁFA-kulcs Európában, 2012.01.26,(letöltve: 2012.04.03)
  24. I15: http://europa.eu/about-eu/facts-figures/living/index_hu.htm, Élet az Európai Unióban, 2009,(letöltve: 2012.03.29)
  25. I16: http://www.top5ofanything.com/index.php?h=efb06b00, The top 5 Global Confectionery Compa-nies, 2009, (letöltve:2012.04.01)