Cikkek

Szabadtartásos csirke hizlalás ökonómiai elemzése adott vállalkozás példáján keresztül

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Hogyan hivatkozzuk
Kiválasztott formátum: APA
Dorka, N. (2024). Szabadtartásos csirke hizlalás ökonómiai elemzése adott vállalkozás példáján keresztül. Gazdálkodástudományi Közlemények, 4(1), 13-20. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13800
Absztrakt

A nagyüzemi termelés mellett az elmúlt két évtizedben, elsősorban Európában speciális, szabadtartásos baromfitermelési programok is elterjedtek. Hazánkban ez a tartásmód néhány éve vált szervezett tevékenységgé a Master Good cégcsoport keretében. A tanulmány általános célkitűzése a szabadtartásos csirkehizlalás költség-és jövedelem viszonyának értékelése a jelen gazdasági környezetben egy adott vállalkozás példáján keresztül. Munkám során számba vettem a változó naturális hatékonysági mutatókat (pl. elhullás, fajlagos takarmány-felhasználás, vágáskori testtömeg, takarmány ár, értékesítési ár), s ennek megfelelően vizsgáltam a szabadtartásos csirkehizlalás költség- és jövedelemviszonyait. Érzékenységvizsgálat során a realista eset mellett pesszimista és optimista változatok eredményeit is figyelembe vettem. A kapott eredmények és a nagyüzemi brojler hizlalással való összehasonlítás alapján hipotézisem beigazolódott, vagyis a szabadtartásból származó csirke magas önköltségét olyan mértékben tudja finanszírozni az értékesítési ár, hogy magasabb jövedelem realizálható.

Hivatkozások
  1. Anonymus (2005): Red Master Általános Kézikönyv. III. Kiadás. Budapest. 1-18.p.
  2. NÁBRÁDI A. – FELFÖLDI J. (2008): A mezőgazdasági vállalkozások ered-ményének mérése. In.: Üzemtan I. (Szerk.: NÁBRÁDI A. – PUPOS T. – TA-KÁCSNÉ GYÖRGY K.) DE AMTC AVK, Debrecen. 87-95.p.
  3. SZŐLLŐSI L. (2008): A vágócsirke vertikum modellezése és gazdasági elem-zése egy, az Észak-Alföldi régióban működő integráció alapján. Doktori érte-kezés. DE AMTC AVK, Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola, 63.p.
  4. Szőllősi L. (2008): „A vágócsirke termékpálya 2007. évi költség és jövedelem viszonyai” In.: Baromfiágazat. 2008/4. december, Budapest, 4-12. p.
  5. Szőllősi L. (2009): „A gazdasági és technológiai tényezők szerepe a vágócsirke termékpályán” In.: Baromfiágazat. 2009/2. június, Budapest, 12-18. p.
  6. SZŐLLŐSI L. (2010): A brojler csirke ágazat gazdasági kérdései In.: Állatte-nyésztési ágazatok ökonómiája. Az Agrármérnök MSc szak tananyagfejleszté-se. TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt (Blaskó B. – Cehla B. – Kiss I. – Kovács K. – Lapis M. – Madai H. – Nagy A.Sz. – Nábrádi A. – Pupos T. – Szőllősi L. – Szűcs I) Elektronikus tananyag. 205-223.p. Elérhetőség: http://nodes.agr.unideb.hu/moodle/course/view.php?id=1186
  7. I1: https://attra.ncat.org/attra-pub/viewhtml.php?id=224 Pasture-based Poultry Production in France, letöltve: 2012.03.05.
  8. I2 http://mastergood.hu/hirek/joizu_egeszseg.html A Master Good Kft. küldeté-se: A jóízű egészség, letöltve: 2012. 02.27.