Cikkek

Hortobágyi termelők helyzete az átrendeződő ellátási láncokban

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Dogi, I. (2024). Hortobágyi termelők helyzete az átrendeződő ellátási láncokban. Gazdálkodástudományi Közlemények, 3(1), 97-104. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13776
Absztrakt

Kutatásom célja az átrendeződő élelmiszerellátási-láncok hatásának vizsgálata volt, a hortobágyi termelők körében. Azért választottam Hortobágyot kutatásom helyszínének, mert felkeltette az érdeklődésemet, hogy egy olyan településen, - amely turisztikailag az egyik legismertebb az országban, és ahol a gazdálkodóknak „termék-reklámot” a világörökségi cím biztosíthatna-, hogyan boldogulnak a termelők, milyen piacokra tudják vinni termékeiket? Hortobágynak sajátos természeti adottságai révén, korlátozottak a lehetőségei a gazdasági dimenzió mentén, ezért különösen fontos szerepet kap, miként talál piacot a Nemzeti Park területén fellelhető árukra és szolgáltatásokra. A termelők értékesítési helyzetének elemzésére primer kutatást végeztem, amely magába foglalt egy kérdőíves felmérést, több mélyinterjút és egy lakossági-fórumot. Vizsgálatom részét képezi az Agrárgazdasági Kutató Intézet Élelmiszerlánc Elemzési Osztálya által végzett felmérésnek, amely a fogyasztói és termelői piacok jelentőségét és lehetőségeit vizsgálja a hazai élelmiszer-ellátási láncban. Az eredmények kiértékelése után konzulensem segítségével, „Párbeszéd Helyi termékekről, Helyiekkel” címmel fórumot szerveztünk, amelyen a hortobágyi lakosokat próbáltunk megszólítani és egyben visszacsatolást kapni a kutatás eredményeivel kapcsolatosan. Munkám során legnagyobb problémának a közös érdek, a közös gondolkodás hiányát találtam. A termelők úgy érzik nincs párbeszédre lehetőség az állami szervekkel, emellett a Nemzeti Park jelenlétét is hátrányként élik meg.

Hivatkozások
  1. Dogi I. (2011): Ellátási lánc – Esettanulmány hortobágyi termelők körében. Szakdolgozat, DE AMTC GVK, Debrecen.
  2. Kelemen E. – Bela Gy. – Pataki Gy. (2010): Módszertani útmutató a természet adta javak és szolgálta-tások nem pénzbeli értékeléséhez. ESSRG Füzetek, 2. szám, SZIE KTI Környezetgazdaságtani Tanszék, Környezeti Társadalomkutatók Csoport, Gödöllő. 9-17. p.
  3. Kürti A. - Stauder M. – Wagner H. – Kürthy Gy. (2007): A magyar élelmiszer-gazdasági import növe-kedésének okai. Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest.
  4. Vandecandelaere, E. - Arfini, F. - Belletti, G. - Marescotti, A. (2010): Linking People, places and products. FAO, Rome. 2-8. p.