Cikkek

A leader program vizsgálata – esettanulmány A Dél-Zempléni Leader Helyi Közösségnél

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Varga, K. (2024). A leader program vizsgálata – esettanulmány A Dél-Zempléni Leader Helyi Közösségnél. Gazdálkodástudományi Közlemények, 3(1), 27-34. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13767
Absztrakt

A Leader programmal az Európai Unió (EU) megalkotott egy olyan intézkedést, mellyel az volt a célja, hogy a vidéki gazdaság fejlődését elősegítse. Munkám során a Dél-Zempléni Leader Helyi Közösség településeit vizsgáltam több szemszögből. A vizsgálat tárgya volt, hogy vajon a Magyarországon 2001 óta jelenlévő Leader betölti-e valós funkcióját, illetve, hogy rendelkeznek-e az emberek valamilyen információval, a programmal kapcsolatban. Arra a kérdésre is kerestem a választ, hogy vajon az itt élők hozzáállása segítheti-e a programot, hajlandóak lennének-e tenni településük fejlődése érdekében. Két kérdőíves felmérésre támaszkodva végeztem kutatást a bennem felvetődött kérdésekre. Az első kérdőíves felmérés alapján kiderült, hogy még mindig magas azoknak a száma, akik még nem hallottak a programról. Felismerést nyert az a tény is, miszerint a csoport jelenleg túl sok települést foglal magába, így nehéz az együttműködést biztosítani a települések között. Jelenleg, a települések többsége nem érzi a szomszédos településekkel történő összefogás szerepét. A második kérdőívemmel a program alkalmazását jártam körül az Önkormányzatok segítségével. Megállapítást nyert, hogy a program alapvetően jó célt szolgál, de sikeres megvalósítása még sok feladatot jelent, ezek között kiemelt szerepet kap a társadalmi tanulás, a többszintű kormányzás megvalósítása.

Hivatkozások
  1. Ágh A. - Rózsás Á. - Zongor G. (2004.): Európaizálás és regionalizálás Magyarországon. ÖNkrPRess kiadói Kft, 207-212.p.
  2. Buday A. (2001.): Agrárpolitika – vidékpolitika, A magyar agrárgazdaság és az Európai Unió, Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 360-380.p.
  3. (I1) Vidékfejlesztési Minisztérium Honlapja, LEADER+, Leader Hírlevél, 1. szám, 2004, http://www.fvm.hu/doc/upload/200412/leader2004. pdf, 2-3.p. Letöltve: 2009.10.29.
  4. (I2) Dél-Zempléni Nektár Leader Nonprofit Kft. Honlapja, Helyi Vidékfejlesztési Stratégia, http://www.delzemplenileader.eu/strategiak, 2-8.p., 59.p. Letöltve: 2009.09.18.
  5. (I3) Website of European Commission, Leader+ Magazine, SPECIAL FOCUS, The future of Leader, 2006, ISSN 1830-107X http://ec.europa.eu/agriculture/rur/leaderplus/pdf/magazine/mag6_en.pdf, 12.p. Letöltve: 2010.09.15.
  6. (I4) Naturama Honlapja, Összefogás a vidéki értékekért!, „Új Magyarország Vidékfejlesztési Program” átdolgozására vonatkozó rendszerfejlesztési javaslatok a Naturama Szövetségtől, A Naturama Szövetség Akciócsoportjának javaslatai az UMVP III. IV. tengelye intézkedéseinek hatékonyabb megvalósítása érdekében, 6.p., http://www.naturama.hu/ptPortal/index.php?mod=news&action=show News&newsid=11927& lang=hu