Cikkek

A településfejlesztés lakossági igényei Nagycsécsen

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Pleszkó, R. (2024). A településfejlesztés lakossági igényei Nagycsécsen. Gazdálkodástudományi Közlemények, 2(1), 91-96. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13759
Absztrakt

Egyre kevesebb lehetősége van az önkormányzatnak hatékony fejlesztési program létrehozására, különösképpen akkor, ha jelentős forráshiánnyal küzd, és a működéshez szükséges anyagi eszközök sem állnak maradéktalanul rendelkezésre. Dolgozatomban megvizsgálom azokat a lehetőségeket, pályázatokat, melyekkel az ilyen hátrányos helyzetű község is megtalálhatja fejlődésének forrásait. A fejlődés irányát kijelölő fejlesztési program összeállításához nélkülözhetetlen a lakosságot foglalkoztató problémák megismerése, melyet 2010. február 8-21-ig kérdőíves közvélemény kutatással tártam fel. A feltárt problémák ismeretében már egy átlátható és végrehajtható fejlesztési terv alakítható ki. A problémák feltárásán túl megjelentek olyan lakossági igények is, melyek megvalósulása élhetőbbé és szerethetőbbé tenné a települést. A megkérdezettek közül a fiatalok a fejlődést hiányolták, mely perspektívát nyújthatna a fiatal, gazdaságilag aktív családok számára. A középkorúak a romló közbiztonságra, a mélyrepülésben lévő ingatlanárakra, valamint a működő vállalkozások stagnáló számára hívták fel a figyelmet. Az idősebb korosztály a hagyományok őrzésének hangsúlyozása mellett felhívta a figyelmet egy rentábilis befektetést jelentő idősek otthonának szükségességére is. A lakossági elvárások figyelembevételével kialakított fejlesztési program, és annak megvalósítása tapasztalatul szolgálhat más, hasonlóan hátrányos helyzetű települések fejlődéséhez is.

Hivatkozások
  1. Futó P. – Szeszler Zs. (2003): A településfejlesztési koncepció elkészítésének módszerei az EU-ban és Magyarországon.
  2. Glatz F. (2009): Miért a sikerekről? Miért Országos Vidéki Fórum? Párbeszéd a vidékért. Budapest. I. évfolyam. 1. szám. 12. p.
  3. Héra G. – Ligeti Gy. (2005): Módszertan. Bevezetés a társadalmi jelenségek kutatásába. Osiris, Buda-pest, 371. p.
  4. Rechnitzer J. (2009): A siker tényezői. Párbeszéd a vidékért. Budapest. I. évfolyam. 1. szám. 13. p.
  5. Verzuh E. (2006): Projektmenedzsment. HVG ZRt. Budapest, 403. p.
  6. I1: http://www.ripet.hu/, Online kérdőív szerkesztése saját kezűleg (letöltés: 2010.02.05-25.)