Cikkek

Civilek és a döntés

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Pierog, A. (2024). Civilek és a döntés. Gazdálkodástudományi Közlemények, 2(1), 83-90. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13758
Absztrakt

A kutatásom célkitűzése az volt, hogy, a civil szféra döntési helyzeteit vizsgáljam, valamint a döntést befolyásoló tényezőket. A szakirodalomban a döntésnek számos megfogalmazása létezik. Ebből fakad, hogy mindenki másképp értelmezheti, a saját értékrendjének és felfogásának megfelelően. Ezek alapján én úgy fogalmaztam, hogy a döntés egy folyamat, mely során különböző lehetőségek között választunk, és ami valamilyen következménnyel jár, valamint a következményeit magunkra nézve viselni kell. A civil szféra sok tekintetben másképp működik, mint az üzleti világ. Ez abból fakad, hogy ezeknek a szervezeteknek tagjai, vezetői a legtöbb esetben a fő foglalkozásuk mellett végzik ezt a tevékenységet. Vizsgálataim alapján megállapítottam, hogy milyen tényezők befolyásolják a szervezetek vezetőinek a döntését, milyen elvárásoknak akarnak megfelelni, hogyan születnek a döntések, milyen visszajelzéseket kapnak a döntések hatásairól.

Hivatkozások
  1. Baranyi É. – Bartal A.M. – Csegény P. – Czike K. – Liling T. – Péterfi F. – Török M. (2003): Mit érde-mes tudni a non profit szervezeteknek a non profit kutatásokról? Nonprofit Kutatócsoport, Budapest. 8 p.
  2. Brachinger T. (2005): Civilek és a politikai hatalom. – Civil Szemle. 1. 45–59. p.
  3. Fayol H. (1984): Ipari és általános vezetés, Közgazdasági Kiadó, Budapest.
  4. Kahneman D. – Tversky A. (2000): Choices, Values, and Frames, Cambridge Univerity Press, Camb-ridge, 1. p.
  5. Nagyné Kiss M. (2006): Nonprofit szektor az Észak-alföldi Régióban a foglalkoztatáspolitika szemszö-géből, Jászsági Foglalkoztatáspolitikai Konferencia, Jászfényszaru.
  6. Nárai M. (2008): A nonprofit szervezetek helye és szerepe a helyi társadalmak életében, A nyugat-dunántúli nonprofit szektor helyzetfeltárása, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Szociológia Doktori Iskola, Győr- Budapest, 1. p.
  7. I1: A civil szféra: www.policy.hu/
  8. flora/miacivilszfera.htm, letöltve: 2010. január 10.
  9. I2: KSH Statisztikai tükör III. évfolyam, 192. szám 1-2 p.: http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/stattukor/nonprofit/nonprofit08.pdf, letöltve: 2010. január 10.