Cikkek

A reálopciók alkalmazása a pénzügyekben

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Nagy, E. (2024). A reálopciók alkalmazása a pénzügyekben. Gazdálkodástudományi Közlemények, 2(1), 75-82. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13757
Absztrakt

Napjainkban a vállalkozások fő célja a vállalati vagyon, illetve érték növelése. A vállalkozás értékteremtésének méréséhez, azaz a korábbi értékhez képest elért növekedés meghatározásához, szükséges, hogy megfelelően becsülni tudjuk a vállalat aktuális értékét. A befektetők szeretnék tudni, hogyan növekszik a befektetésük értéke, a befektetésük után milyen többlethozamra számíthatnak. A vállalatok és a beruházások értékelésében hagyományosan az ún. diszkontált cash-flow módszert használják. Ez a módszer az esetek többségében jól használható, azonban vannak olyan esetek, amikor az értékeléshez opcionális jövőbeli lehetőségek kapcsolhatók, esetleg a bizonytalanságot is kezelni kell. Az ilyenek esetek megoldására kezdték el használni a pénzügyi eszközök értékelésére kidolgozott opcióárazási módszereket a reáleszközök területén is. A cikkben bemutatásra kerül egy vállalatértékelési modell, amelyikben kiindulási értékként a vállalati vagyon értékelésére a szabad cash flow kerül felhasználásra, majd a becsült vagyonérték felhasználásával a reálopciós értékelés és a két-dimenziós Monte Carlo szimuláció összekapcsolásával kerül meghatározásra a vállalat piaci értéke. A modellt egy tőzsdei vállalat adatainak felhasználásával került tesztelésre, és a modell megoldása a R statisztikai programcsomagban meglévő opcióértékelési és szimulációs lehetőségek felhasználásával történt.

Hivatkozások
  1. Brealey R. – Myers S. (2005): Modern vállalati pénzügyek (Principles of Corporate Finance), Panem, Budapest.
  2. Copeland, T. – Koller T. – Murrin, J. (2000): Valuation: Measuring and Managing the Value of Com-panies: 3rd Edition, John Wiley and Sons, New York.
  3. Damodaran, A. (2006): A befektetések értékelése, Panem Könyvkiadó Kft.
  4. Poulliot, R.M. – Delignette, L. – Muller, D.L. – Kelly, J. – Denis B. (2009): The “mc2d” package, www.riskassessment.r-forge.r-project.org/docmcEnglish.pdf
  5. Trigeorgis, L. – Mason, S.P. (1987): “Valuing Managerial Flexibility,” Midland Corporate Finance Journal, Volume 5, Number 1, pp. 14-21.
  6. Würtz, D. (2004): Computing with R and S – Plus For Financial Engineers – Part IV – The Valuation of Options, Institut für Theoretische Physik, ETH Zürich, RMetrics package of R Statistics System.