Cikkek

Tanyák a XXI. században

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Kürtösi, M. (2024). Tanyák a XXI. században. Gazdálkodástudományi Közlemények, 2(1), 61-66. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13755
Absztrakt

A tanya hagyományok tiszteletére, generációk felhalmozott tapasztalataira épülő élettér és családokat fenntartó munkahely. Több millió magyar ember, generációk sokasága nőtt fel tanyákon és napjainkban is több mint negyed millió magyar ember él külterületen. A tanya, a tanyás település-rendszer és gazdálkodási forma a magyar nemzeti örökség része, amelynek fennmaradása, új életre keltése és fejlesztése nemzeti érdek. A kutatásom elsődleges célja az volt, hogy a tanyavilág mai helyzetét felmérjem személyes kutatás révén, és az ebből fakadó eredmények alapján a megfelelő következtetéseket vonjam le, illetve a tanyák jövőbeli sorsának alakulására alternatívákat keressek. A vizsgálatom során a személyes megkérdezés egyik módját, a mélyinterjúk készítését választottam. A primer adatok ilyen jellegű beszerzése tette lehetővé, hogy ne csak a tényeket ismerjem meg, hanem a tanyán élők személyes véleményét, gondolatait is felfedjem, valamint személyes tapasztalatok szerzése révén még körvonalazottabb képet kapjak a tanyasi életmódról. Az általam levont legfontosabb konklúzió, mely szerint nem szabad hagyni a tanyavilágot elveszni, hiszen nemzeti sajátosságink közé tartozik. Nem szabad elvetni a tanyák átalakulásának lehetőségét, az életképes tanyákat támogatni kell. Annak érdekében pedig, hogy a segítség eljusson a kívánt területre a tanyán élőket tájékoztatni kell.

Hivatkozások
  1. Becsei J. (2004): A magyarországi tanyarendszer és az európai uniós tagság. In: Falvak, földek, földmű-vesek. (Szerk.: Pócs Gy.) Agroinform Kiadó, Budapest 87-88. p.
  2. Becsei J. (2002): A tanyarendszer jövőbeni alakulására ható tényezők. Tanyavilág. Magyar Tudomány. 2002/9 8-9. p.
  3. Erdei F. (1976): Magyar tanyák. Akadémiai Kiadó, Budapest 7-23. p.
  4. Halász M. (2000): Dél-alföldi népvándorlás a tanyavilágba. Magyar Nemzet, 2000. augusztus 11. 5. p.
  5. Locsmándi Sebők A. (2003): Egyre többen költöznek tanyára, a többség kényszerűségből. Magyar Hír-lap, 2003. október 27. 7. p.
  6. Romány P. (1973): A tanyarendszer ma. Kossuth Könyvkiadó, Budapest 15-32. p.
  7. Tanács I. (2003): Pusztalét. Hová lett nyolcszázezer ember negyven év alatt a tanyavilágból? Népsza-badság, 2003. április 26. Hétvégi melléklet 1, 2. p.