Cikkek

Tartalékok a vágócsirke hízlalásban

Megjelent:
2024-02-19
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Hogyan hivatkozzuk
Kiválasztott formátum: APA
Kiss, I. (2024). Tartalékok a vágócsirke hízlalásban. Gazdálkodástudományi Közlemények, 2(1), 31-40. https://ojs.lib.unideb.hu/gazdalkodaskozlemenyek/article/view/13751
Absztrakt

Jelen vizsgálat célja, hogy egy adott vállalkozás termelésének hatékonyságát igazoljam, az esetleges tartalékokat feltárjam, illetve az egyes költségtényezők szerepét tisztázzam. Vizsgálataimat egy adott gazdaság üzemsoros adatai alapján 2006. január és 2009. szeptember közötti időszakra vonatkozóan végeztem el, amely összességében 21 rotációra terjedt ki. Naturális hatékonyság tekintetében a három legfontosabb mutatót vizsgáltam; elhullási arány, takarmányértékesítés és vágáskori testtömeg. Az adott vállalkozás naturális hatékonysági mutatóit összehasonlítottam a hazai és a versenytársak (nyugat-európai országok) naturális hatékonyságával. Ezzel összefüggésben kijelenthető, hogy jelentős tartalékok mutathatók ki a takarmányértékesítés területén.

Hivatkozások
  1. Aviagen (2007): Ross 308 Broiler Performance Objectives http://www.aviagen.com/
  2. docs/Ross%20308%20Broiler%20Performance%20Objectives.pdf (letöltve: 2009.09.19.)
  3. Ertsey I. (2000): Statisztika Gyakorlati jegyzet a II. évfolyam számára (gazdasági agrármérnök képzés) DE AMTC AVK 36 p., 75 p.
  4. Nyárs L. (2008): A baromfitermékek hazai és nemzetközi piaci kilátásai In: Magyar Baromfi 2008. július 49. évfolyam 7. szám 24-31. p.
  5. Pfau E. – Posta L. (2007): Mezőgazdasági vállalkozások és üzemek gazdaságtana Ökonómiai füzetek 6. DE AMTC AVK Vállalatgazdaságtani és Marketing Tanszék 4-24 p., 40-44 p.
  6. Szőllősi L. (2009): A gazdasági és technológiai tényezők szerepe a vágócsirke termékpályán. In: Barom-fi ágazat. 2009/2. június, Budapest, 12-18. p.