Klinikai gyógyszerészet

Ciklodextrinek szerepe a COVID-19 elleni küzdelemben

Megjelent:
2022-07-15 — Frissítve ekkor: 2022-07-18
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc

Copyright (c) 2022 Egészségügyi Innovációs Szemle

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Az Egészségügyi Innovációs Szemle folyóiratban megjelenő cikkek szabadon megoszthatók, másolhatók az anyagok bármilyen megjelenési formájában a "CC Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" licenszben szereplő szabályok betartásával.

A cikkek változtatás nélkül terjeszthetők, és kereskedelmi felhasználásuk tilos.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Réti-Nagy, K., Bácskay, I., Vecsernyés, M., & Fenyvesi, F. (2022). Ciklodextrinek szerepe a COVID-19 elleni küzdelemben. Egészségügyi Innovációs Szemle, 1(1). https://doi.org/10.56626/egis.v1i1.8938 (Original work published 2022)
Absztrakt

A SARS-CoV-2 vírus 2019 év végi felbukkanása óta nagyszámú terápiás stratégia látott napvilágot a kórokozó miatt sokszor nagyon súlyos állapotba kerülő betegek kezelésére. Ahogy egyre több ismeret áll rendelkezésre a vírusról, annál jobban lehet a terápia kapcsán felmerülő ötleteket is finomítani. A ciklodextrinek már régóta ismert molekulák a gyógyszeriparban, különleges szerkezetükből adódóan sokféleképpen felhasználhatók gyógyszerfejlesztés során.  Tekintettel a jelenlegi pandémiás helyzetre fontosnak gondoltuk összefoglalni, hogy a kutatócsoportunk által már évek óta vizsgált ciklodextrin molekuláknak milyen szerepe lehet a COVID-19 betegség terápiájában. Az elvégzett irodalmi kutatómunka során sok érdekes elméletet és ígéretes fejlesztést találtunk.