Új gyógyszertechnológiai eljárások

Szájban diszpergálódó gyógyszerformák: alkalmazási és előállítási lehetőségek

Megjelent:
July 15, 2023
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc

Copyright (c) 2023 Egészségügyi Innovációs Szemle

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Az Egészségügyi Innovációs Szemle folyóiratban megjelenő cikkek szabadon megoszthatók, másolhatók az anyagok bármilyen megjelenési formájában a "CC Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" licenszben szereplő szabályok betartásával.

A cikkek változtatás nélkül terjeszthetők, és kereskedelmi felhasználásuk tilos.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Dávid, S., Doma, E., Varga, M., & Bácskay, I. (2023). Szájban diszpergálódó gyógyszerformák: alkalmazási és előállítási lehetőségek. Egészségügyi Innovációs Szemle, 2(2), 2-7. https://doi.org/10.56626/egis.v2i2.13005
Absztrakt

Számos szempont figyelembevételével kijelenthető, hogy az orális gyógyszerformák számítanak a gyógyszeres terápia során preferáltnak. A különböző betegcsoportok igényeinek és korlátainak függvényében a gyógyszertechnológia többféle lehetőséget is kínál a szájon át történő bevitelre. A különböző típusú készítmények különböző előnyökkel és természetesen hátrányokkal rendelkeznek, valamint sok esetben különböző gyártási igényekkel. A szájban diszpergálódó szilárd gyógyszerkészítmények maguk is több csoportra oszthatók, és meghatározott hatóanyagcsoportok esetén jelentős biohasznosulás és beteg compliance növekedés érhető el a használatukkal. Formulációjuk során azonban több specifikus feltételnek kell megfelelniük.