Évf. 1 szám 1 (2022)
Interdiszciplináris

A bábterápia és a sématerápia szinergizmusainak ötvözése a pszichoterápiás munkában

Megjelent 2022-07-15 — Frissítve ekkor: 2022-07-20
Judit Zsuga
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
Bio
pdf

APA

Zsuga, J. (2022). A bábterápia és a sématerápia szinergizmusainak ötvözése a pszichoterápiás munkában. Egészségügyi Innovációs Szemle, 1(1). Elérés forrás https://ojs.lib.unideb.hu/egisz/article/view/11185 (Original work published 2022. július 15.)

A bábterápia a bábjáték nevelő célzatú hatásaira, a bábjátékkal való fejlesztésre épül, és egyedi eszközei révén fejti ki terápiás hatásait. A sématerápia az 1990-es években megjelent, pszichoterápiás irányzat, ami a pszichiátriai zavarok széles skáláján használható. Eszköztárában meghatározó jelentőségű a sajátos dramaturgiájú gyakorlat típus, a székmunka, ami a szerepjáték és perspektívaváltás eszközeivel segíti a pszichés folyamatok megismerését és kedvező irányba terelését. Ebből a szempontból érdemes megvizsgálni a bábterápia nyújtotta többlet lehetőségeket.

A báb- és sématerápia szinergizmusára építve bemutatásra kerül egy olyan mese, mely a sématerápia elméletén alapulva, a sémamódokkal való munka számára nyújt keretet, a bábterápia eszköztárát segítségül hívva.