No. 18 (2005)
Articles

Changes of Longissimus Muscle Area and Rump Fat Thickness in Hungarian Simmental Fattening Bulls Measured Using Real-Time Ultrasound Equipment

Published March 4, 2005
János Tőzsér
Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, Gödöllő Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar
Gabriella Holló
Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet, Kaposvár
István Holló
Szarvasmarha-tenyésztési Tanszék, Kaposvár
János Seregi
Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet, Kaposvár
Andrea Szentléleki
Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, Gödöllő Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar
Imre Repa
Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet, Kaposvár
Rita Zarándoki
Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, Gödöllő Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar
Richárd Minorics
Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, Gödöllő Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar,
pdf

APA

Tőzsér, J., Holló, G., Holló, I., Seregi, J., Szentléleki, A., Repa, I., Zarándoki, R., & Minorics, R. (2005). Changes of Longissimus Muscle Area and Rump Fat Thickness in Hungarian Simmental Fattening Bulls Measured Using Real-Time Ultrasound Equipment. Acta Agraria Debreceniensis, (18), 11–15. https://doi.org/10.34101/actaagrar/18/3238

The aim of the authors was to evaluate changes in the longissimus muscle area (LMA) and rump fat thickness (P8) based on real-time ultrasound scanning in the Hungarian Simmental cattle breed. Ultrasonic measurements were carried out on the same 11 Hungarian Simmental fattening bulls by Falco 100 (Pie Medical) equipment (I.: age: 357±23.47 days, live weight: 475.55±51.40 kg; II.: age: 418±23.47 days, live weight: 555.10±54.11 kg) on two occasions. Animals were kept in small groups, on deep litter, and fed on silage and concentrate. LMA and P8 were measured on the scans, between the 12th and 13th ribs by manual outlining. Results for the investigated traits during the examinations were as follows: P8: I.: 0.373±0.154 cm, II.: 0.624±0.161 cm; LMA: I.: 65.72±5.89 cm2, II.: 71.74±8.94 cm2. During the fattening period, P8 increased significantly (I-II.: t=3.73, P<0.001). A significant positive correlation was calculated between results of measurements I. and II. in the case of LMA (r=0.71, P<0.05). Results imply the possibility of selling bulls with smaller LMA earlier, at lower body weight. Application of ultrasonic measurements in fattening technology could generate a more quality-related pricing system.

Downloads

Download data is not yet available.