No. 72 (2017)
Articles

Responses of pea (Pisum sativum L.) to the rising atmospheric concentration of carbon-dioxide

Published May 16, 2017
András Tamás
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet, Debrecen
Ágnes Törő
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet, Debrecen
Tamás Rátonyi
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet, Debrecen
Endre Harsányi
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet, Debrecen
pdf

APA

Tamás, A., Törő, Ágnes, Rátonyi, T., & Harsányi, E. (2017). Responses of pea (Pisum sativum L.) to the rising atmospheric concentration of carbon-dioxide. Acta Agraria Debreceniensis, (72), 185-188. https://doi.org/10.34101/actaagrar/72/1613

The atmospheric concentration of carbon dioxide increases from decade to decade in increasing pace. In 1957, atmospheric carbon dioxide levels were around 315 ppm, while in 2012 it amounted to 394.49 ppm concentration. In parallel, the global temperature is rising,which is projected to average 1.5–4.5 °C. The carbon dioxide concentration is a key factor – in interaction with the light – affects the plant's photosynthesis. Among the various factors significant interactions prevail: environmental factors affect - the growth and the development of plants, leaf area size and composition, the function of the photosynthetic apparatus, the duration of growing season.

Downloads

Download data is not yet available.