Környezettudományok

Élelmiszerek mikotoxin szennyezettségének értékelése

Megjelent:
2016-10-20
Szerzők
Megtekintés
Licenc

Copyright (c) 2016 by the authors

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Petrányi, A., Boros, N., & Bodnár, I. (2016). Élelmiszerek mikotoxin szennyezettségének értékelése. International Journal of Engineering and Management Sciences, 1(2), 90-96. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2016.2.12.
Absztrakt

Az utóbbi években a RASFF rendszer jelentései szerint a legnagyobb problémát a patogén mikroorganizmusok, a peszticid-származékok és a mikotoxinok okozzák. A 2014. évi jelentés adatai alapján elmondható, hogy a bejelentések 12%-a mi kotoxin eredetű veszélyre hívta fel a figyelmet. Kutatáso m során a RASFF rendszer mikotoxinokra vonatkozó adatait vizsgáltam. Az adatok alapján megállapí tható, hogy az összes bejelentés 90%-a aflatoxinra vonatkozik, melynek csö kkenésével az összes bejelentések száma 2004 óta 40%-kal csö kkent. Ezzel szemben az ochratoxin-A jelenléte kismértékben nőtt. Aflatoxint főként diófélékből és olajos magvakból mutattak ki, legnagyobb mennyiségben földimogyoróból, míg az ochratoxin A főként gyümölcsökben (több mint 85%-ban fügében) és fűszerekben jelentős. A deoxinivalenol és a fumonizin bejelentések száma lényegesen alacsonyabb ugyan, mint az előző két toxiné, de minden évben jelen voltak a gabonafélékben, többnyire kukoricában és búzában. Zearalenont és patulint a vizsgált időszakban csak 16 és 18 esetben mutattak ki élelmiszerekből, azonban a patulin bejelentések 22%-a bébiételre vonatkozott, így e toxin vizsgálata is kiemelkedően fontos.

Adatbázis logók