Évf. 5 szám 2 (2020)

Járműmérnöki tudományok

Futómű alkatrészek (lengőkar és stabilizátor rúd) maradó feszültségének meghatározásához szükséges BHN vizsgálati berendezés tervezése és megvalósítása

Megjelent január 11, 2021
Szerzők
Balogh Gábor
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék
, da Silva Lucas Pereira
Viçosa Federal University, Avenue Prof. Peter Henry Rolfs, Main Campus, Viçosa (MG
Megtekintés
Kulcsszavak
Barkhausen-zaj vizsgálat járműipar anyagvizsgálat mérőberendezés
Hogyan kell idézni
Selected stlye: APA
Balogh, G. ., & da Silva, L. P. (2021). Futómű alkatrészek (lengőkar és stabilizátor rúd) maradó feszültségének meghatározásához szükséges BHN vizsgálati berendezés tervezése és megvalósítása. International Journal of Engineering and Management Sciences, 5(2), 337–341. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2020.2.37.
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Napjaink gépjármű iparában gyártói - , és szerviz oldalról is fontos igény az adott alkatrészek várható élettartamának rendkívül precíz meghatározása. Ennek módja jelenleg a rendelkezésre álló tekintélyes elméleti tudástár felhasználása mellett a műszaki gyakorlatból és gyártási-, felhasználási tapasztalatokból álló tudásbázis alkalmazása. Anyagtudományi, és törésmechanikai aspektusból ez a terület ma már kellőképpen lefedettnek tekinthető. Azonban a maradó feszültségek, melyek additívan keletkeznek már az alapanyag gyártás lépéseinél, valamint az esetleges további mechanikai alakítások, és hőkezelések, felületkezelések során, jelenleg nem megfelelően elkülöníthetők. Ennek technológiai vizsgálataira több párhuzamos fizikai módszer létezik, melyek alkalmazhatósága mindig a gyártómű döntésén, az ott dolgozó mérnökök tapasztalataira építve valósul meg. Ez a terület tehát még nem egyértelműen szabványosított így még vállalaton belül is adódhatnak eltérések egy-egy módszer megítélése kapcsán.