Évf. 4 szám 3 (2019)
Gazdálkodástudományok

Rejtett éhség kérdése

Megjelent szeptember 9, 2019
Dániel Fróna
Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Agrárközgazdasági Tanszék
Mónika Harangi-Rákos
Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Agrárközgazdasági Tanszék
pdf

APA

Fróna, D., & Harangi-Rákos, M. (2019). Rejtett éhség kérdése . International Journal of Engineering and Management Sciences, 4(3), 155–164. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2019.3.15.

Az élelmiszer- és élelmezésbiztonság területén számos kihívás vár az emberiségre. A népesség növekedése mellett az urbanizáció, az éghajlatváltozás, a globális környezeti változások és a gazdasági egyenlőtlenség, valamint az instabilitás is nagymértékben befolyásolja a kiegyensúlyozott élelmiszerellátást. A WHO (2018) tanulmánya alapján elmondható, hogy nem csak az éhezés felszámolása jelent problémát, hanem a jólétünk fokozódása is. Miközben 0,8 milliárd ember attól szenved, hogy nincs számára elérhető elegendő élelmiszer, addig a globális népesség 33%-a túlsúlyos, amiből 30% elhízott. Hosszú távon tehát fokozódó jólétünk is egyre nagyobb problémát okozhat. Háromféle, egymással párhuzamosan létező, mégis összefüggő táplálkozási problémát kell kiemelni: ezek az éhezés és az alultápláltság, a mikroelem-hiány, továbbá a túlzott mértékű táplálkozás és elhízás. Ez a három egészségügyi probléma a közegészségügyre nézve jelent komoly terheket, amelyet a táplálkozás biztonságával és az élelmiszerbiztonsággal összefüggésben kell vizsgálni.