Évf. 4 szám 2 (2019)
Környezettudományok

Amit a létesítésről munkavédelmi szempontból tudni érdemes

Megjelent június 6, 2019
Tibor Bujnóczki
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara Munkabiztonsági Szakcsoport Elnökségi tag
Renáta Zákányi Mészáros
Miskolci Egyetem, Alkalmazott Földtudományi Kutató Intézet, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara Munkabiztonsági Szakcsoport Elnökségi tag
pdf

APA

Bujnóczki, T., & Zákányi Mészáros, R. (2019). Amit a létesítésről munkavédelmi szempontból tudni érdemes. International Journal of Engineering and Management Sciences, 4(2), 24–31. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2019.2.3.

A létesítés, fogalmát tekintve az a folyamat, melynek eredményeként új egység (pl.: gyár, üzem, iroda stb.), munkahely jön létre, vagy meglévő; felújítására, bővítésére, átalakítására kerül sor, illetve gép, berendezés, készülék elhelyezése, telepítése történik, függetlenül attól, hogy létrejötte után termelő, vagy nem termelő célra használják. Általánosan igaz, hogy munkahely, létesítmény, technológia tervezése, kivitelezése, használatba vétele, majd későbbi üzemeltetése, továbbá munkaeszköz, anyag, energia, egyéni védőeszköz előállítása, gyártása, forgalmazása, importálása, szállítása, mozgatása, felhasználása, használata csak a munkavédelemre vonatkozó szabályokban meghatározott, ezek hiányában a tudományos-technikai színvonal mellett elvárható követelmények megtartásával történhet. Egy munkáltatónak, üzemeltetőnek, szolgáltatónak alkalmazkodnia kell a piaci viszonyokhoz. Ennek megfelelően figyelemmel kell kísérnie a megrendelők, üzleti partnerek elvárásait, -a piaci változásokat (trendeket), törekednie kell az elvárásokhoz való alkalmazkodásra, ezért folyamatosan fejlesztenie kell termékeit, szolgáltatásait, megbízható minőséget kell produkálnia, gondoskodnia kell arról, hogy a piaci elvárásoknak megfelelő minőséget biztosító személyi és tárgyi feltételeket biztosítsa, munkavállalói képesek legyenek hatékonyan és biztonságosan teljesíteni a piaci elvárásokat, a munkáltató elismert üzleti megítélését. A fentiek teljesítése érdekében az elérendő célokat meg kell fogalmazni, a biztonság elsődlegességét szem előtt kell tartani az esetleges kockázatokat (különös tekintettel a munkavédelmi kockázatokra) fel kell mérni meg kell hozni az eredményességet biztosító intézkedéseket, rövid-, közép- és hosszútávú tervezés, fejlesztések, beruházások formájában.