Évf. 3 szám 4 (2018)

Menedzsmenttudományok

Kenyér készítési és fogyasztási szokások a gluténmentes diétában

Megjelent szeptember 30, 2018
Szerzők
Csapóné Riskó Tünde
Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet
, Péntek Ádám
Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Alkalmazott Informatika és Logisztika Intézet
Megtekintés
Hogyan kell idézni
Selected stlye: APA
Csapóné Riskó, T., & Péntek, Ádám. (2018). Kenyér készítési és fogyasztási szokások a gluténmentes diétában . International Journal of Engineering and Management Sciences, 3(4), 252–262. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2018.4.22.
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

A cöliákia autoimmun rendellenesség, melynek kiváltó ágense egy a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Ha egy cöliákiás gluténtartalmú élelmiszert fogyaszt, szervezete a glutént veszélyes anyagként érzékeli és negatívan reagál rá. A cöliákia napjaink tudományos eredményei szerint nem gyógyítható, az egyetlen kezelési lehetőség az élethosszig tartó gluténmentes diéta. A kenyér alapvető és igen gyakran fogyasztott élelmiszerünk, ami alapvetően gluténtartalmú gabonákból készül. A kenyér központi szerepet tölt be a magyar étkezési kultúrában, így joggal merül fel a kérdés, hogy a gluténmentes diétát követők hogyan fedezik kenyér szükségletüket. Primer kutatásunkkal gluténmentes diétát folyatók kenyér készítési és fogyasztási szokásait mértük fel.