Évf. 7 szám 1 (2022)
Gépészeti és járműmérnöki tudományok

A KKV-k helyzetének vizsgálata az Európai Unióban és hazánkban minőségbiztosítási szempontból

Megjelent április 8, 2022
Zita Popovicsné Szilágyi
Debreceni Egyetem Műszaki Kar
József Menyhárt
Debreceni Egyetem
pdf (English)

APA

Popovicsné Szilágyi, Z., & Menyhárt, J. (2022). A KKV-k helyzetének vizsgálata az Európai Unióban és hazánkban minőségbiztosítási szempontból. International Journal of Engineering and Management Sciences, 7(1). https://doi.org/10.21791/IJEMS.2022.1.5.

Absztrakt:

Hazánkban napjainkban a kis- és középvállalkozásokra igen nagy feladat és elvárás hárul az elnépesedett külföldi tulajdonú nagyvállalatok jelenléte miatt. Ahhoz, hogy velük együtt tudjanak működni, be tudjanak kapcsolódni, s ezáltal integrálódni az általuk diktált értékláncba, magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Ehhez elengedhetetlen a minőségi tanúsítványok megszerzése és megtartása, mely kizárólag alapos átvilágítás és problémafeltárás mellett lehetséges.

Ezt a kialakult helyzetet még tovább fokozza a valamennyi szektort érintő globalizáció, azaz, hogy globálisan is képesek legyenek versenyképesek maradni. Bár hazánkban a legtöbb KKV a családi vállalkozások sajátosságait viseli magán, az innovációt nem kerülhetik el, ha versenyben akarnak maradni. Ehhez pedig szervesen hozzátartozik a minőségbiztosítás.