Évf. 9 szám 2 (2022)

Tanulmányok – Kitekintő

A szélsőjobboldal befolyása a németországi szociális munkára: Szisztematikus támadások és napi eltolódások

Megjelent december 22, 2022
Szerzők
Wéber Júlia
Neubrandenburgi Alkalmazott Tudományok Egyeteme
, Gille Christoph
Düsseldorfi Alkalmazott Tudományok Egyeteme
, Krüger Christine
Neubrandenburgi Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Megtekintés
Kulcsszavak
szélsőjobboldal szociális munka Németország
Hogyan kell idézni
Selected stlye: APA
Wéber, J., Gille, C., & Krüger, C. (2022). A szélsőjobboldal befolyása a németországi szociális munkára: Szisztematikus támadások és napi eltolódások. Párbeszéd: Szociális Munka folyóirat, 9(2). https://doi.org/10.29376/parbeszed.2022.9/2/5
Licenc

Copyright (c) 2022 Párbeszéd: Szociális munka folyóirat

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Két német szövetségi államban (NRW 2019, MV 2020-21) végzett feltáró tanulmányok azt a kérdést vizsgálták, hogy a szélsőjobboldal hatással van-e a szociális munkára, és ha igen, milyen módon. A szélsőjobboldal Európa-szerte növekvő befolyásának (1) és a szociális munkához való viszonyának bevezetése (2) után a regionális összefüggések rövid felvázolása (3) és a két tanulmány módszertani megközelítése (4) kerül leírásra. Az általános eredmények bemutatása (5) és a központi kategóriák részletesebb ismertetése (6) után, a befolyások szociális munkára gyakorolt hatásának összegzése (7), valamint a szociális munkára vonatkozó következmények kerülnek megvitatásra (8).

Az eredmények azt mutatják, hogy a hatások mindkét vizsgált német tartomány összes régiójában a szociális munka minden területén megtalálhatók. A szélsőjobboldal saját szociális szolgáltatásai a karitatív tevékenységeket politikai üzenetekké instrumentalizálják, és a zárt szcénákban szervezett oktatási programok nagy folyamatossággal léteznek. A külső befolyásolásra tett kísérletek – különösen a politikai szereplők részéről – megnövekedtek, és egyes esetekben drasztikus, akár tömeges fenyegetésekig és fizikai támadásokig terjedő jelleget öltöttek. Végezetül az eredmények a szakmai szociális munkán belüli elmozdulásokra is rámutatnak. Ezek antidemokratikus és inhumánus gyakorlatokban, valamint konkrét kirekesztésekben tükröződnek. Az eredmények alapján fontosnak tűnik a szélsőjobboldali hatások láthatóvá tétele, és olyan intézményesített válaszok közös, szakmán belüli megfogalmazása, amelyek hatékonynak bizonyulnak a támadásokkal szemben.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.