Search

Published After
Published Before

Search Results

  • XXth International Grassland Congress in Dublin, Ireland, June 26 – July 1. 2005
    141-142
    Views:
    34

    Immár XX. alkalommal rendezték meg a gyepgazdálkodási világkongresszust, ez alkalommal Írország fővárosában, Dublinban, 2005. június 26. és július 1. között. A négy évente rendezett kongresszusok célja nem változott. Összegzést adni a tudomány elmúlt négy évének eredményeiről és támpontokat adni a kutatás számára a közeljövő elvárásairól.
    A Gyepgazdálkodási Világszövetség (International Grassland Congress) Állandó Bizottságának (Continuous Committee) jóváhagyásával a szervezők „A gyepek mint világméretű erőforrások (Grasslands – a Global Resource)” mottót választották a kongresszus témájául. A tudományos program ennek megfelelően átfogta nem csak a gyepgazdálkodás, de az érintkező tudományterületek szélesebb körét is. Az Ír Gyepgazdálkodási Szövetség (Irish Grassland Association) és az angol Gyepgazdálkodási Társaság (British Grassland Society), mint szervezők a szakmai rendezvények formájának jó megválasztásával ügyeltek arra, hogy az előadott témakörök a téma jellegének megfelelő fórumon kerüljenek terítékre. Ennek megfelelően valamennyi résztvevőt fogadó plenáris ülések foglalkoztak három átfogó témakörrel:
    1. A gyepen termelt állati termékek iránti igény
    A plenáris ülés mérlegelte a gyepről származó állati termékek iránt várható igényeket 20 éves távlatban a világon és a nagy földrajzi régiók szintjén, illetve kereste azokat a kulcstényezőket, amelyek befolyásolják a változások irányát vagy mértékét.
    2. Gyepek és szálastakarmányok a társadalmi jólét javításáért és a szegénység csökkentéséért
    A plenáris témakör kereste azokat a főbb lehetőségeket, amelyeket a gyepek és szálastakarmányok kínálnak a fejlődő országok elmaradásának/szegénységének csökkentésében. Sikeres projekteket mutatott be különböző társadalmi-gazdasági és agro-klimatikus zónákból, és rámutatott a sikerek kulcstényezőire.
    3. Az állati termék előállítás és környezetvédelem gyepeken
    A téma előadói tárgyalták és értékelték azokat az irányelveket és megközelítési módokat, melyek mentén összeegyeztethető a hatékony állati termelés a környezetvédelemmel és a környezeti állapot javításával, beleértve a szennyezés-, a talaj degradáció megelőzését, a biodiverzitás javítását. Vizsgálták annak mozgásterét, hogy hogyan lehetséges egy bizonyos területen az eltérő céloknak megfelelni, avagy a különböző célokat eltérő területegységeken lenne ésszerűbb megvalósítani.

  • A gyephasznosítás klasszikus és korszerű elvei, technológiái, eszközei
    65-76
    Views:
    33

    Az ezredfordulóval kezdődő modern idők új megvilágításba helyezték a gyephasználat kérdéseit. Napjainkra számottevően bővültek a gyephasznosítási elvárások és lehetőségek:

    – a legeltetés
    – a szilázs készítés, mint erjesztéses tartósítás
    – a szenázs készítés, mint nagyobb szárazanyag tartalmú termék erjesztéses tartósítása.
    Ezeket a megoldásokat követi majd: – a szárításos szálastakarmány tartósítás különböző módszereinek alkalmazása 

  • Economic aspects of grasslands
    73-82
    Views:
    68

    There are several products can be originated from the grass-land but their economic value in some cases are uncertain. The article shows the social benefits of the grass-land products answering the same time for the question: what the value is of the product in practice and how can it be determined. There are considered the market and non-market type of product of the grass-land and a new category is introduced; the animal keeping value of the grass.

    Value of grassland products

  • Expectable changes in the utilization of pastures: Papers of the „Challenges and Aspects in Grassland Management” conference held on 22-23 May 2008.
    9-12
    Views:
    34

    Analysing the past and the future facts and figures of the Hungarian pasture management the authors has been found the following: − In the period between 1993 and 2003 it was generally believed, that the total area of pasture will be increasing in the future. This forecasting comes not be true. − In the period between 2004 and 2008 the Hungarian pasture area decreased with 13%. We can realise decreasing in the total yield and the yield to/ha too. At the same time in the National Parks and on other protected pastures the grassland management was improved. − Analysing the estimated stock of grazing animal and the necessary pasture area the authors give the main features of the Hungarian pasture utilization in the period after 2008. 

  • Some new aspects in the evaluation of grazing animal production
    41-46
    Views:
    45

    The first part of this review papers presents the history of tall fescue endophyte toxicosis, which used to be a real constraint on grazing beef industry in southern US. The second part reviews some up-dated scientific publications, dealing with vitamins, fats and fatty acids in grass, grass products as well as in animal products produced on these feedstuffs. The papers cited prove that inclusion of grass or conserved (hay, silage) grass in the diets for cattles (beef and dairy) pigs or poultry (broiler chicken and leying han):

    - reduces the fat content of the body
    - improves some vitamin contents of animal products (milk, butter, meat, eggs)
    - improves the unsaturated fatty acid contents of the same animal products.

    The consumption of these high quality animal products consequently may contribute to better human health status of consumers.