Cikkek

A COVID-19 járvány hatása Magyarországon az élet különböző területeire (munka, magánélet, egészségi és mentális állapot)

Megjelent:
2023-05-23
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Hogyan hivatkozzuk
Kiválasztott formátum: APA
Viktória, V., & Péter, P. (2023). A COVID-19 járvány hatása Magyarországon az élet különböző területeire (munka, magánélet, egészségi és mentális állapot). Régiókutatás Szemle, 6(1), 25-36. https://doi.org/10.30716/RSZ/21/1/2
Absztrakt

A COVID-19 járvány óriási hatást gyakorolt az egész világra, azon belül a magyar lakosságra is. A kialakult helyzet rengeteg új korlátozással, szigorítással járt, és ennek következményeivel is meg kellett birkózni, amely az életmódunkra is hatással volt. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne felmérni a lakosság körében, hogy ki hogyan reagált erre a kialakult helyzetre, milyen hatások érték, történt-e változás az életében. Az élet különböző területein vizsgáltuk meg a megkérdezettek véleményét, úgy, mint a magánélet, személyes kapcsolatok változása, munkahelyi szokások változásának bemutatása, valamint az egészségi és mentális állapotra gyakorolt hatások, de kíváncsiak voltunk az újonnan kialakult jó és rossz szokásokra egyaránt. A megkérdezés módszere kérdőíves felmérés volt, melyet online juttattunk el a megkérdezettekhez (n=362). A mintából kapott eredményeket kiértékeltük, leíró statisztikai elemzésnek vetettük alá, majd az összefüggések bemutatására kereszttáblás (crosstabs) vizsgálatot végeztünk el a háttérváltozók alapján (nem, az életkor, az iskolai végzettség, a foglalkozás, és a jövedelem). A minta eredményei nem reprezentatívak, de jól ábrázolják, összefoglalják a kialakult helyzetet.

Hivatkozások
  1. Alhusseini, N., & Alqahtani , A. (2020): „COVID-19 pandemic’s impact on eating habits in Saudi Arabia.” Journal of Public Health Research, 9(3). https://doi.org/10.4081/jphr.2020.1868
  2. Antunes R, Frontini R, Amaro N, Salvador R, Matos R, Morouço P, Rebelo-Gonçalves R. (2020): “Exploring Lifestyle Habits, Physical Activity, Anxiety and Basic Psychological Needs in a Sample of Portuguese Adults during COVID-19”. In: International Journal of Environmental Research and Public Health. 2020; 17(12):4360. DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph17124360.
  3. Cartenì A., Di Francesco L., Martino M. (2020): “How mobility habits influenced the spread of the COVID-19 pandemic: Results from the Italian case study”. In: Science of The Total Environment, Volume 741, 2020. ISSN 0048-9697. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.140489.
  4. Cheikh Ismail L, Osaili Tm, Mohamad Mn, Al Marzouqi A, Jarrar Ah, Abu Jamous Do, Magriplis E, Ali Hi, Al Sabbah H, Hasan H, Al Marzooqi Lmr, Stojanovska L, Hashim M, Shaker Obaid Rr, Saleh St, Al Dhaheri As. (2020): “Eating Habits and Lifestyle during COVID-19 Lockdown in the United Arab Emirates: A Cross-Sectional Study”. In: Nutrients. 2020; 12(11):3314. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12113314.
  5. Conticini E., Frediani B., Caro D. (2020): “Can atmospheric pollution be considered a co-factor in extremely high level of SARS-CoV-2 lethality in Northern Italy?” In: Environmental Pollution, Volume 261, 2020, 114465, ISSN 0269-7491. DOI: https://doi.org/10.1016/j.envpol.2020.114465.
  6. Di Renzo, L.; Gualtieri, P.; Cinelli, G.; Bigioni, G.; Soldati, L.; Attinà, A.; Bianco, F.F.; Caparello, G.; Camodeca, V.; Carrano, E.; Ferraro, S.; Giannattasio, S.; Leggeri, C.; Rampello, T.; Lo Presti, L.; Tarsitano, M.G.; De Lorenzo, A. (2020): „Psychological Aspects and Eating Habits during COVID-19 Home Confinement: Results of EHLC-COVID-19 Italian Online Survey”. Nutrients 2020, 12, 2152.
  7. Internet 1.: https://coronavirus.jhu.edu/map.html
  8. Internet 2.: https://gkidigital.hu/2020/09/02/koronavirus_e-kereskedelem_oki_2020/
  9. H. Liu, X. Bai, H. Shen, X. Pang, Z. Liang, Y. Liu (2020): “Synchronized Travel Restrictions Across Cities Can Be Effective in COVID-19 Control”. DOI: 10.1101/2020.04.02.20050781.
  10. Martínez-De-Quel O., Suárez-Iglesias D., López-Flores M., Ayán Pérez C. (2021): “Physical activity, dietary habits and sleep quality before and during COVID-19 lockdown: A longitudinal study”. In: Appetite, Volume 158, 2021, 105019, ISSN 0195-6663. DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2020.105019.
  11. Meißner M., Pfeiffer J., Peukert C., Dietrich H., Pfeiffer T. (2020): “How virtual reality affects consumer choice”. In: Journal of Business Research, Volume 117, 2020, Pages 219-231, ISSN 0148-2963. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2020.06.004.
  12. Pellegrini M, Ponzo V, Rosato R, Scumaci E, Goitre I, Benso A, Belcastro S, Crespi C, De Michieli F, Ghigo E, Broglio F, Bo S. (2020): “Changes in Weight and Nutritional Habits in Adults with Obesity during the “Lockdown” Period Caused by the COVID-19 Virus Emergency”. In: Nutrients. 2020; 12(7):2016. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12072016.
  13. Pluchino, A., Inturri, G., Rapisarda, A., Biondo, A.E., Moli, R.L., Zappala, C., Giuffrida, N.,Russo, G., Latora, V. (2020): “A novel methodology for epidemic risk assessment: the case of COVID-19 outbreak in Italy”. arXiv preprintarXiv:2004.02739.
  14. H. Qi, S. Xiao, R. Shi, M. P. Ward, Y. Chen, W. Tu, Q.Su, W. Wang, X. Wang, Z. Zhang (2020): “COVID-19 transmission in Mainland China is associated with temperature and humidity: A timeseries analysis”. In: Science of The Total Environment, Volume 728, 2020, 138778, ISSN 0048- 9697. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.138778.
  15. Reyes-Olavarría, D.; Latorre-Román, P.Á.; Guzmán-Guzmán, I.P.; Jerez-Mayorga, D.; CaamañoNavarrete, F.; Delgado-Floody, P. (2020): “Positive and Negative Changes in Food Habits, Physical Activity Patterns, and Weight Status during COVID-19 Confinement: Associated Factors in the Chilean Population”. In: International Journal Environment Res. Public Health 2020, 17, 5431.
  16. Sánchez-Sánchez, E.; Ramírez-Vargas, G.; Avellaneda-López, Y.; Orellana-Pecino, J.I.; GarcíaMarín, E.; Díaz-Jimenez, J. (2020): “Eating Habits and Physical Activity of the Spanish Population during the COVID-19 Pandemic Period”. In: Nutrients 2020, 12, 2826. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12092826.
  17. Sheth, J. (2020): “Impact of Covid-19 on consumer behavior: Will the old habits return or die?” In: Journal of Business Research. Volume 117, September 2020, p 280-283. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2020.05.059
  18. P. Shi, Y. Dong, H. Yan, C. Zhao, X. Li, W. Liu, M. He, S. Tang, S. Xi (2020): “Impact of temperature on the dynamics of the COVID-19 outbreak in China”. In: Science of The Total Environment, Volume 728, 2020, 138890, ISSN 0048-9697. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.138890.
  19. Sidor, A.; Rzymski, P. (2020): “Dietary Choices and Habits during COVID-19 Lockdown: Experience from Poland”. Nutrients 2020, 12, 1657.
  20. Soós G. (2020): „Az élelmiszer-fogyasztói szokások változása a COVID-19 vírus megjelenéséhez kapcsolódóan Magyarországon” Marketing & Menedzsment, 54 (3), o. 15-27. doi: 10.15170/MM.2020.54.03.02
  21. Szakály Z. – Szabó G. G. (2009): „Az élelmiszer-önrendelkezés aspektusainak elemzése termelői és fogyasztói szemszögből”. In: LI. Georgikon Napok Konferencia kiadvány, ISBN: 978-963-9639- 35-5. Keszthely, 2009. október 1-2. p. 861-870.
  22. R. Tosepu, J. Gunawan, D. Savitri Effendy, L. O: Ali Imran Ahmad, H. Lestari, H. Bahar, P. Asfian (2020): „Correlation between weather and Covid-19 pandemic in Jakarta, Indonesia”. In: Science of The Total Environment, Volume 725, 2020, 138436, ISSN 0048-9697. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.138436.
  23. Velavan, T. P. –Meyer, C. G. (2020): „The COVID‐19 epidemic”. In: Tropical Medicine & International Health. 2020 March; 25 (3): 278–280. Published online 2020 Feb 16. doi: 10.1111/tmi.13383
  24. Vicario-Merino A, Muñoz-Agustin N. (2020): “Analysis of the Stress, Anxiety and Healthy Habits in the Spanish COVID-19 Confinement”. Health Science J. 14 No. 2: 707.
  25. World Health Organization - WHO (2020): „Novel coronavirus (2019-nCoV). Situation report” 77. 2019. Accessed March 30, 2020. https://www.who.int/docs/defaultsource/coronaviruse/situation-reports/20200301-sitrep-41-covid-19.pdf?sfvrsn=6768306d_2.
  26. J. Xie, Y. Zhu (2020): „Association between ambient temperature and COVID-19 infection in 122 cities from China”. In: Science of The Total Environment, Volume 724, 2020, 138201, ISSN 0048- 9697, DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.138201.
  27. Wu, X., Nethery, R.C., Sabath, B.M., Braun, D., Dominici, F. (2020): „Exposure to Air Pollution and COVID-19 Mortality in the United States”. In: Science Advances, 04 Nov 2020, Vol. 6, No. 45, DOI: 10.1126/sciadv.abd4049
  28. Y. Wu, W. Jing, J. Liu, Q. Ma, J. Yuan, Y. Wang, M. Du, M. Liu (2020): „Effects of temperature and humidity on the daily new cases and new deaths of COVID-19 in 166 countries”. In: Science of The Total Environment, Volume 729, 2020, 139051, ISSN 0048-9697. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.139051.
Adatbázis logók