Articles

Complex examination of employee health awareness and occupational health promotion opportunities for Debrecen employees

Published:
May 23, 2023
Authors
View
Keywords
License
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

How To Cite
Selected Style: APA
Pázmán-Iski, A., & Bauerné Gáthy, A. (2023). Complex examination of employee health awareness and occupational health promotion opportunities for Debrecen employees. Régiókutatás Szemle, 5(2), 59-72. https://doi.org/10.30716/RSZ/20/2/6
Abstract

Recognizing the importance of proper health, people have become increasingly responsible and aware of their health in recent decades. Maintaining health is a rewarding activity for both the employee and the employer in the long run. Investing in the health of employees is at the same time an investment in the successful operation of a company, as for most companies, the employees themselves are the key factors that determine a company’s profitability. Companies can gain a great deal by paying attention to the health of their employees, not only will it make it easier to attract and retain new workforce, but it will also increase employee efficiency. In order to preserve and improve the health of their employees, their health awareness needs to be developed, and employers can do a lot to achieve this process. There are countless opportunities for employers to promote health awareness, healthy eating and regular exercise among their employees. There are countless opportunities for employers to promote health awareness, healthy eating and regular exercise among their employees. Exploiting the potential of corporate health promotion is extremely important and necessary, as it is a long-term profitable investment for both the individual and the company, so its widespread use would be warranted.

References
  1. Barry M.P. – Kristen E. D. – Irwin H. R. (2010): Water, Hydration and Health, Nutrition Reviews, Volume 68, Issue 8, 1 August 2010, pp. 439–458
  2. Bácsné Bába É. – Szabados Gy. N. – Madarász T. (2017): Munkavállalók fizikai állapotfelmérésének tapasztalatai a KKV szektorban, Taylor gazdálkodás és szervezéstudományi folyóirat a virtuális intézet Közép-Európa kutatására közleményei, 2017. évsz., 2 sz. pp.28
  3. Czine Péter (2019): A kiválasztási tesztek teljesítmény-előrejelző képességének vizsgálata, Régiókutatás Szemle 2019/1 sz., p. 12, DOI: 10.30716/RSZ/2019/1/1
  4. Dajnoki K. – Héder M.(2017): „Új szelek fújnak” – a HR válasza a globalizáció és a változás kihívásaira, Hadtudomány, 2017. évi elektronikus lapszám, pp 84-92.
  5. Dishman R.K. – Oldenburg, B. – O'Neal, H. – Shephard, R. J. (1998): Work site physical activity , interventions. American Journal of Preventive Medicine, 15 (4) pp.344-361
  6. El-Baz, M. (2004): Building a Healthy Lifestyle: A Simple Nutrition and Fitness Approach, iUniverse Inc., NewYork, 119 p.
  7. Harvard Health Article (2019): Vitamins and Minerals, Are You Getting What You Need?, pp.12. https://www.helpguide.org/harvard/vitamins-and-minerals.htm, (letöltve: 2019.11.06)
  8. Hidvégi P. – Kopákné P.J. – Müller A. (2015): Az egészséges életmód, Líceum Kiadó, 81 p.,ISBN978- 615-5297-32-8
  9. KSH (2012): Az alkalmazásban állók száma, http://www.ksh.hu/docs/hun/xjele/tabl19.html?lang=hu.2020.02.26
  10. Madarász, T. – Bácsné Bába É. (2016): Survey on the Employees’ Fitness Condition and the Employers’ Health Preservation Possibilities in Case of small and medium-sized Enterprises. SEA: PRACTICAL APPLICATION OF SCIENCE IV: 2 (11) pp. 205-212., 8 p
  11. Papp-Bata Á. – Csiki Z. – Szakály Z. (2018): Az egészségvédő élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói magatartás A hiteles tájékoztatás szerepe. Orvosi Hetilap, 2018, 159. évfolyam, 30. szám. pp. 1221- 1225.
  12. Pfau C. – Pető K. – Fazekas B. – Bácsné Bába É.(2019): A fizikai aktivitás mint egészségbefektetés, Egészségfejlesztési folyóirat, Évf. 60, 1. szám pp. 31-44.
  13. Réthy K. – Dezsény Z. (2013): Közösség által támogatott mezőgazdaság, Útmutató gazdálkodóknak a rövid élelmiszerláncokról és a termelői-fogyasztói közösségek létrehozásáról, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft, Budapest 26 p. https://orgprints.org/26263/1/kozosseg_altal_tamogatott_mezogazdasag.pdf . 2020.01.18
  14. Schultz A. B. – Chen C. Y. – Edington D. W. (2009): The Cost and Impact of Health Conditions on Presenteeism to Employers – A Review of the Literature. Pharmacoeconomics, 27, (5) pp.365- 378.
  15. Sajtos L., Mitev A. (2007): SPSS kutatási és adatelemzési kézikönyv, Alinea Kiadó, Budapest, 2007. Budapest: Alinea Kiadó.
  16. Sjøgaard, G. – Christensen, J. R. – Justesen J. B. - Murray M. – Dalager T. - Fredslund G. H. – Søgaard K. (2016): Exercise is more than medicine: The working age population's well-being and productivity. Journal of Sport and Health Science, 5 (2) pp. 159-165.
  17. Vida V. – Szűcs I. (2020): Hajdú-Bihar megye társadalmi helyzetének bemutatása a számok tükrében, Régiókutatás Szemle 2020. V. évf. 1. sz., p.14
  18. WHO (2019): Body mass index – BMI. http://www.euro.who.int/en/health-topics/diseaseprevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi. 2019.12.15
  19. Wolf A. M. – Colditz G. A. (1998): Current estimates of the economic cost of obesity in the United States. Obesity Research & Clinical Practice. 6, (2) pp. 97-106.
Database Logos