Cikkek

A megfelelő folyadékbevitel vizsgálata a debreceni 3-14 éves korosztály körében

Megjelent:
2023-05-23
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Hogyan hivatkozzuk
Kiválasztott formátum: APA
Tarnóczi, D., & Bauerné Gáthy, A. (2023). A megfelelő folyadékbevitel vizsgálata a debreceni 3-14 éves korosztály körében. Régiókutatás Szemle, 5(2), 100-108. https://doi.org/10.30716/RSZ/20/2/10
Absztrakt

A megfelelő tápanyag és folyadékbevitel a fejlődő szervezetnek a legfontosabb, aminek a fiatalok, gyermekek többségénél meghatározó szerepe van az óvodában vagy iskolában eltöltött időnek, hiszen a hétköznapjaik során az intézményekben kell, hogy szervezetükbe juttassák az egészségüket szolgáló megfelelő mennyiségű folyadékot. Kutatásunkban a 3-14 éves korosztályt vizsgáltuk, a debreceni közoktatási óvodák és általános iskolák intézményeiben. A felmérés online kérdőív formájában történt, mely eredményeit SPSS statisztikai program és MS Office Excel segítségével értékeltük ki. Kapott eredményeink alapján a gyermekek 69,7%-a nem fogyaszt a korának nem megfelelő mennyiségű folyadékot mindennapjai során, mely a gyermekek fejlődéséhez és figyelmük fenntartásához elengedhetetlen lenne. Az iskolások esetében jellemzőbb a nem megfelelő folyadékbevitel, ennek orvoslására célszerű lenne az intézményekben engedélyezni a tanóra közbeni folyadékfogyasztást, esetleg ösztönözni ezt vízgépek elhelyezésével. A kapott eredmények alapján további ajánlásokat fogalmaztunk meg.

Hivatkozások
  1. Benton, D. – Cousins, A. – Young, H. (2019): Small Differences in Everyday Hydration Status Influence Mood (P04-134-19). Current Developments in Nutrition, Volume 3, Issue Supplement_1, June 2019, nzz051.P04-134-19: https://academic.oup.com/cdn/article/3/Supplement_1/nzz051.P04-134- 19/5517359. 2020.04.25.
  2. Bottin, J.H. – Morin, C. – Guelinckx , I. Perrier E.T. (2019): Hydration in Children: What Do We Know and Why Does it Matter?, S. Karger AG, Basel: https://doi.org/10.1159/000500340 . 2020.04.25.
  3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (2010): Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459.: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1459 . 2019.04.19.
  4. EMMI rendelet (2014): 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi előírásokról.: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1400037.EMM, . 2019.04.23.
  5. Ericson, J. (2013): 75% of Americans May Suffer From Chronic Dehydration, According to Doctors. Medical Daily.: http://www.medicaldaily.com/75-americans-may-suffer-chronic-dehydrationaccording-doctors-247393 . 2019.04.22.
  6. Grandjean, A.C., Ed.D., F.A.C.N., CNS, – Reimers, K.J., M.S., R.D., – Buyckx, M.E., M.D., M.B.A. (2003): Hydration: Issues for the 21st Century, Lead Review Article, August 2003: 261–271.: https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/61/8/261/1920531
  7. Heinz, V. – Sheila, A. (2002): “Drink at least eight glasses of water a day.” Really? Is there scientific evidence for “8 × 8”? American Journal of Physiology—Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 283, R993-R1004.: http://dx.doi.org/10.1152/ajpregu.00365.2002. 2019.03.18.
  8. Oakley, P. – Baird, M. (2015): Do Patients Drink Enough Water? Actual Pure Water Intake Compared to the Theoretical Daily Rules of Drinking Eight 8-Ounce Glasses and Drinking Half Your Body Weight in Ounces, Journal of Water Resource and Protection, 2015, 7, 883-887 p.: http://file.scirp.org/pdf/JWARP_2015072815135905.pdf, . 2019.03.08.
  9. Whitton, C. – Nicholson,S. K. –Roberts, C. –Prynne, C. J. – Pot, G. – Olson, A. –Fitt, E. –,Cole, D. – Teucher, B. –Bates, B. – Henderson, H. – Pigott, S. –Deverill, C. –Swan, G. – Stephen, A. M. (2011): National Diet and Nutrition Survey: UK food consumption and nutrient intakes from the first year of the rolling programme and comparisons with previous surveys, Br J Nutr. 2011 Dec; 106(12): 1899–1914.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328127/
Adatbázis logók