Cikkek

Az élelmiszerpazarlás mértékének és okainak vizsgálata a hazai háztartások körében

Megjelent:
2025-11-23
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc

Copyright (c) 2025 Viktória Vida, Nóra Magdolna Varga-Karádi

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Hogyan hivatkozzuk
Kiválasztott formátum: APA
Vida, V., & Varga-Karádi, N. M. (2025). Az élelmiszerpazarlás mértékének és okainak vizsgálata a hazai háztartások körében. Régiókutatás Szemle, 10(1), 1-15. https://doi.org/10.30716/RSZ/25/1/1
Beküldött 2025-06-05
Elfogadott 2025-08-19
Publikált 2025-11-23
Absztrakt

Az élelmiszerpazarlás a 21. század egyik legsúlyosabb globális problémája, amely egyaránt érinti a környezetet, a gazdaságit és a társadalmat. A világon évente a megtermelt élelmiszerek közel egyharmada végzi kukában, miközben emberek százmilliói szenvednek alultápláltságtól vagy éhezéstől. A pazarlás a fejlett országokban leginkább a fogyasztói szokásokhoz, míg a fejlődő régiókban az infrastruktúra hiányosságaihoz köthető. A jelenség nemcsak erkölcsi és gazdasági kihívásokat vet fel, hanem komoly környezeti hatásokkal is jár. Magyarországon évente több százezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe, melynek jelentő része megelőzhető lenne tudatos vásárlással, helyes tárolással és az élelmiszer-felhasználás újragondolásával. A probléma mérséklése komplex szemléletváltást igényel mind a fogyasztók, mind az élelmiszerlánc szereplői részéről, miközben az oktatás és a technológiai innováció mind kulcsfontosságú szerepet játszanak a megoldásban.

Hivatkozások
  1. Bio Intelligence Service (2010): Preparatory study on food waste across EU 27. https://eurocarne.com/daal/a1/informes/a2/bio_foodwaste_report.pdf Letöltés ideje: 2025.04.25.
  2. Bittner, B., Vida, V., Szakos, D., Kasza, G., Kovács, S., & Nagy, A. (2025): A study of the behavioral and environmental factors influencing food waste in higher education. Cleaner Waste Systems, 11, pp.1-11. https://doi.org/10.1016/j.clwas.2025.100256
  3. Bond, M., Meacham, T., Bhunnoo, R. and Benton, T.G. (2013): Food waste within global food
  4. systems. A Global Food Security report (www.foodsecurity.ac.uk). Letöltés ideje: 2025.04.23.
  5. Corrado, S., Ardente, F., Sala, S., Saouter, E. (2017): Modelling of food loss within life cycleassessment:From current practice towards a systematisation. Journal of Cleaner Production. (140) pp.847-859. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.06.050
  6. Coudard, A., Corbin, E., de Koning, J., Tukker, A. & Mogollón, J.M. (2021): Global water and energy losses from consumer avoidable food waste. Journal of Cleaner Production, (326), 129342. pp.1-9. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.129342
  7. Deák F. (2017): Élelmiszerpazarlás. Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály. https://eurofinstudaskozpont.hu/resources/hungalimentaria/archiv/2017/eloadasok/Deak%20Ferenc%20-%20Elelmiszerpazarlas%202017-04-27%20B.pdf Letöltés ideje: 2025.04.25.
  8. Dhiman, S., Thakur, B., Kaur, S., Ahuja, M., Gantayat, S., Sarkar, S., Singh, R. & Tripathi, M. (2025): Closing the loop: Technological innovations in food waste valorisation for global sustainability. Discover Sustainability, 6(1), 258, pp.1-35. https://doi.org/10.1007/s43621-025-01073-4
  9. EC (2019): Redistribution of surplus food: Examples of practices in the Member States EU Platform on Food Losses and Food Waste, May 2019. https://food.ec.europa.eu/system/files/2019-06/fw_eu-actions_food-donation_ms-practices-food-redis.pdf Letöltés ideje: 2025.04.21.
  10. EC (2020): European Commission Joint Research Centre: Brief on food waste in the European Union. https://food.ec.europa.eu/document/download/d53de425-9468-4d56-82e0-f8d14a42ba28_en?filename=fw_lib_stud-rep-pol_ec-know-cen_bioeconomy_2021.pdf Letöltés ideje: 2025.04.21.
  11. EC (2025): Food Safety - Food Waste. EU actions against food waste. https://food.ec.europa.eu/food-safety/food-waste/eu-actions-against-food-waste_en (Letöltés ideje: 2025.04.21.)
  12. FAO (2011): Global food losses and food waste – Extent, causes and prevention. Rome. https://www.fao.org/4/mb060e/mb060e00.pdf Letöltés ideje: 2025.04.25.
  13. FAO (2022): Food loss and food waste. https://www.fao.org/platform-food-loss-waste/flw-data/en/ Letöltés ideje: 2025.04.25.
  14. Food Waste Index Report (2024): United Nations Environment Programme: Food Waste Index Report 2024. Think Eat Save: Tracking Progress to Halve Global Food Waste. Food waste generation per capita worldwide in 2022, by sector (in kilograms). page XII. https://wedocs.unep.org/20.500.11822/45230 Letöltés ideje: 2025.04.25.
  15. FUSIONS (2014): Definitional Framework for Food Waste – Full Report. FUSIONS Report. https://www.eu-fusions.org/index.php/publications Letöltés ideje: 2025.04.25.
  16. Gencia, A. D., & Balan, I. M. (2024): Reevaluating Economic Drivers of Household Food Waste: Insights, Tools, and Implications Based on European GDP Correlations. Sustainability, 16(16), 7181. pp.1-21. https://doi.org/10.3390/su16167181
  17. Gyulavári, T., Mitev, A., Neulinger, Á., Neumann-Bódi, E., Simon, J. & Szűcs, K. (2017): A marketingkutatás alapjai. Akadémia Kiadó. ISBN: 978-963-059-888-0. https://doi.org/10.1556/9789630598880 Letöltés ideje: 2025.04.20.
  18. Ishangulyyev, R., Kim, S., & Lee, S. H. (2019): Understanding Food Loss and Waste—Why Are We Losing and Wasting Food? .Foods, 8(8), 297. pp.1-23. https://doi.org/10.3390/foods8080297
  19. Kasza, G., Dorkó, A., Kunszabó, A., & Szakos, D. (2020): Quantification of household food waste in Hungary: A replication study using the FUSIONS methodology. Sustainability, 12(8), 3069. pp.1-14. https://doi.org/10.3390/su12083069
  20. Kasza, G. – Szakos D. (2025): Élelmiszerhulladék-csökkentési eredmények Magyarországon és az EU-ban az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak tükrében. Prezentáció. Agrár-közgazdasági Tudományos Bizottság Magyar Tudományos Akadémia ülése, Budapest, 2025. március 27.
  21. Kaza, S. Yao, L., Bhada-Tata, P. & Van Woerden F. (2018): What a Waste 2.0: A Global Snapshotof Solid Waste Management to 2050; Urban Development Series. World Bank, Washington, DC, 2018. https://doi.org/10.1596/978-1-4648-1329-0
  22. Kovács, T., David, F., Nagy, A., Szűcs, I., & Nábrádi, A. (2021): An analysis of the demand-side, platform-based collaborative economy: Creation of a clear classification taxonomy. Sustainability, 13(5), 2817. https://doi.org/10.3390/su13052817
  23. Market Research Future (2025): Global Food Waste Management Market Overview. https://www.marketresearchfuture.com/reports/food-waste-management-market-4343 Letöltés ideje: 2025.04.20.
  24. Nagy, A. (2006): Családi alapon működő mezőgazdasági vállalkozások (családi gazdaságok) ökonómiai elemzése. 184 p. PhD Disszertáció, Debreceni Egyetem
  25. Nagy, A. S. (2007): Analysis of the expected income of several family types. Applied Studies in Agribusiness and Commerce, 1(1), pp. 49–51. https://doi.org/10.19041/APSTRACT/2007/1/6
Adatbázis logók