Cikkek

Kecsketartás, kecsketejtermelés, kecsketej-termékek jelentősége, fogyasztása regionális kitekintéssel

Megjelent:
2023-05-23
Szerzők
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Csapó, Z., & Csapóné Riskó, T. (2023). Kecsketartás, kecsketejtermelés, kecsketej-termékek jelentősége, fogyasztása regionális kitekintéssel . Régiókutatás Szemle, 4(1), 97-109. https://doi.org/10.30716/RSZ/2019/1/9
Absztrakt

A kecsketej termelés dinamikus és folyamatosan bővülő ágazat, ami meghatározza emberek száz millióinak életét. A kecsketejet és a belőle készített sajtot tisztelték már az ősi Egyiptomban is, feltehetően elhelyezték ezeket az élelmiszereket az egyéb kincsek mellett egy es fáraók temetkezési helyein is. A kecsketej és az abból készült tejtermékek több szempontból is jelentős szerepet töltenek be a humán táplálkozásban. A fejlődő országokban az éhező, alultáplált emberek inkább kecsketejet fogyasztanak, mint tehéntejet. A kecsketej alkalmas egyes egészségügyi problémák kezelésére. Számos fejlett országban vannak folyamatosan bővülő piaci részesedéssel bíró ínyenc és egészségtudatos fogyasztók, akiknek a gasztronómiai igényeit hivatott kielégíteni a kecsketej és az abból készült termékek. Tanulmányunk célja szekunder források segítségével áttekinteni a (tejelő) kecsketartás, kecsketej termelés és fogyasztás regionális alakulását, valamint a kecsketej és az abból készült termékek táplálkozás élettani hatásait.

Hivatkozások
  1. Albenzo, M., Caroprese, M., Marino, R., Muscio, A., Santillo, A., Sevi, A. (2006): Characteristics of Garganica goat milk and Cacioricotta cheese. Small Ruminant Research (64): 35-44
  2. Anaeto, M., Adeyeye, J. A., Chioma, G. O., Olarinmoye, A. O., Tayo, G. O. (2010): Goat products: Meeting the challenges of human health and nutrition. Agriculture and Biology Journal of North America. 1(6): 1231-1236
  3. Baldo, B. A. (1984): Milk allergies. Australian Journal of Dairy Technology 39:120-128 Barna, M (2009): A kiskérődzők tejének szerepe a gyermekek táplálkozásában. In: A tej szerepe a humán táplálkozásban (Szerk.: Kukovics, S), Melánia Kiadó, Budapest, 453-464
  4. Bhattarai, R. R. (2012): Importance of goat milk. Journal of Food Science and Technology Nepal. (7) 107-111
  5. Billion, P. (2003): Milking management. In: Roginski, H., Fuquay, J. W., Fox, P. F. (Eds.), Encyclopaedia of Dairy Sciences. Academic Press, Cornwall, 1243-1253
  6. Darcan, N. K., Silanikove, N. (2018): The advantages of goats for future adaptation to Climate Change: A conceptual overview. Small Ruminants Research 163 34-38
  7. Devendra, C. (1999): Goats: challenges for increased productivity and improved livelihoods. Outlook on Agriculture. 28: 215-226
  8. Devendra, C. (2001): Small ruminants’ imperatives for productivity enhancement, improved livelihoods and rural growth – a review. Asian-Australasian Journal of Animal Science. 14(10): 1483-1496
  9. Devendra, C., McLeroy, G. B. (1982): Goats and sheep reproduction in the tropics. ELBS edition. Longman. Singapore. pp. 78.
  10. Domonkos, A., Greiner, E. (2009): A kiskérődzők teje a felnőttek táplálkozásában és a gyógy élelmezésben. In: A tej szerepe a humán táplálkozásban (Szerk.: Kukovics, S), Melánia Kiadó, Budapest, 465-481
  11. Dubeuf, J. P. (2010): Characteristics and diversity of the dairy goat production systems and industry around the world. Structural, market and organisational conditions for their development. Tecnol. Ciênc. Agric., 4 (2010), pp. 25-31
  12. Dubeuf, J. P., Morand-Fehr, P., Rubino, R. (2004): Situation, changes and future of goat industry around the world. Small Ruminant Research. 51:165-173
  13. Farnworth, E.R. (2005): Kefir - A Complex Probiotic. Food Science & Technology Bulletin: Functional Foods 13 May.
  14. Fenyvessy, J. (2009): A kiskérődzők tejének értékes tulajdonságai a fogyasztás és a feldolgozás szempontjából. In: A tej szerepe a humán táplálkozásban (Szerk.: Kukovics, S), Melánia Kiadó, Budapest, 417-424
  15. Fevrier, C., Mourot, J., Jaguelin, Y., Mounier, A., leberton, Y. (1993): Comparative digestive utilization of UHT goat and cow’s milk: nutritional effects of galation-use of a swine model. Lait 73:581-592
  16. García, V., Rovira, S., Boutoial, K., López, M. B. (2014): Improvements in goat milk quality: A review. Small Ruminant Research 121: 51-57
  17. Guo, M., Park, Y. W., Dixon, P. H., Gilmore, J. A., Kindstedt, P. S. (2004): Relationship between the yield of cheese (Chevre) and chemical composition of goat milk. Small Ruminant Research (52) 103- 107.
  18. Haenlein, G. F. W. (2001): Past, present and future perspectives of small ruminant dairy research. Journal of Dairy Science 84(9): 2097-2445
  19. Haenlein, G. F. W. (2004): Goat milk in human nutrition. Small Ruminants Research. 51: 154-163
  20. Haenlein, G. F. W. (2017): Why does goat milk matter? – A Review. Nutrition & Food Science International Journal 2(4): DOI: 10.19080/NFSIJ.2017.02.555594
  21. Host, A., Husby, S., Osterballe, O. (1988): A prospective study of cow’s milk allergy in exclusively breast-fed infants. Acta Paediatrica Scandinavica 77:663-670
  22. Idachaba, F. S. (2000): Desirable and Workable Agricultural Policies for Nigeria. Ibadan University Press. pp 3-9
  23. Jandal, J. M. (1996): Comparative aspects of goat and sheep milk. Small Ruminant Research 22: 177- 185
  24. Jenness, R. (1980): Composition and characteristics of goat milk- Review. Journal of Dairy Science. 63: 1605-1630
  25. Kocsiné Gráf, M. (2011): A szánentáli kecskék életkorának és kondíciójának hatása a tejtermelésre és a szaporaságra. PhD Thesis. Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
  26. Kris, H. K. (2008): The history of domestication of goats. Journal of Archaeological Science (28) 61- 79
  27. Kukovics, S. (2007a): A kecsketartásban alkalmazott gyephasználat. Magyar Mezőgazdaság, Magyar Juhászat + Kecsketenyésztés 16(3) 4-7
  28. Kukovics, S. (2007b): Az anyakecske tartás támogatása. Őstermelő: Gazdálkodók Lapja 11(4):92
  29. Kukovics, S. (2008a): A Magyar juh- és kecskeágazat helyzete és kilátásai. Magyar Mezőgazdaság. Magyar Juhászat + Kecsketenyésztés 17(3):2-8
  30. Kukovics, S. (2008b): Létszám és termelésváltozások az Európai (EU), valamint a magyar juh és kecskeszektorban. In: “A juhtenyésztés jelene és jövője az EU-ban”; (szerk.: Kukovics, S. – Jávor, A.); ISBN 978-963-8030-58-0. Kiadó: Magyar Juhtejgazdasági Egyesület - Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma Herceghalom – Debrecen, 2008. 9-29
  31. Kukovics, S. (2008c): Az EU juh- és kecskeágazata helyzetének felülvizsgálata. Magyar Mezőgazdaság. Magyar Juhászat + Kecsketenyésztés 17(6):2-3
  32. López-Aliaga, I., Alférez, M. J. M., Barrionuevo, M. J., Nestares, T., Sanz-Sampelayo, M. R., Campos, M. S. (2003): Study of nutritive utilization of protein and magnesium in rats with resection of the distal small intestine. Beneficial effect of goat milk. Journal of Dairy Science (86) 2958-2966.
  33. Marticsek, J., Előd, R., Székelyhidi, T.,Pataki, R., Belényesi, M. (1999): A kecskeágazat szerepe a nemzeti vidékfejlesztési és környezetgazdálkodási programokban. VI. Debreceni Állattenyésztési Napok. Debrecen. 100-109
  34. Morand-Fehr, P (2003): Strategy for goat farming in the 21st century. Small Ruminant Research 51(2): 175-183
  35. Morand-Fehr, P., Boyazogly, J. (1999): Present status and future outlook of the small ruminant sector. Small Ruminant Research 34:259-269
  36. Mowlem, A. (2005): Marketing goat dairy produce in the UK. Small Ruminant Research (60) 207-213
  37. Olalla, M., Ruiz-López, M. D., Navarro, M., Artacho, R., Cabrera, C., Gimėnez, R., Rodriquez, C., Mingorance, R. (2009): Nitrogen fractions of Andalusian goat milk compared to similar types of commercial milk. Food Chemistry (113) 835-838
  38. Pal, M., Dudhrejiya, T. P., Pinto, S. (2017): Goat milk products and their significance. Beverage & Food World. 44(7) 21-25
  39. Pandya, A.J., Ghodke, K.M. (2007): Goat and sheep milk products other than cheeses and yoghurt. Small Ruminant Research (68) 193–206
  40. Park, Y. W. (1994): Hypo-allergenic and therapeutic significance of goat milk. Small Ruminant Research 14: 151-161
  41. Park, Y. W. (2011): Proteolysis and lipolysis of goat milk cheese. Journal of Dairy Science, 84 (E. Suppl.), E84-E92.
  42. Peacock, C. (1996): Improving Goat Production in the Tropics. Oxfam/FARM-Africa, 307-315
  43. Peacock, C. (2008): Dairy goat development in East Africa: a replicable model for smallholders? Small Ruminants Research 77(2): 225-238
  44. Pirisi, A., Lauret, A., Dubeuf, J. P. (2007): Basic and incentive payments for goat and sheep milk in relation to quality. Small Ruminant Research (68) 167-178
  45. Polgár, M (2009): Van-e alternatív tejtáplálás a tehéntej-allergiás csecsemők és gyermekek számára? In: A tej szerepe a humán táplálkozásban (Szerk.: Kukovics, S), Melánia Kiadó, Budapest, 437-443
  46. Ramos Morales, E., De la Torre Adarve, G., Carmona López, F. D., Gil Extremera, F., Sanz Sampelayo, M. R., Boza, J. (2005): Nutritional value of goat and cow milk protein. Options Méditerranéennes (67) 167-170
  47. Ribeiro, A. C., Ribeiro, S. D. A. (2010): Specialty products made from goat milk. Small Ruminant Research (89) 225-233
  48. Silanikove, N. (1994): The struggle to maintain hydration and osmoregulation in animals experiencing severe dehydration and rapid rehydration: the story of ruminants. Exp. Physiol. 79, 281–300.
  49. Silanikove, N. (2000): The physiological basis of adaptation in goats to harsh environments. Small Ruminant Research (35) 181–193
  50. Silanikove, N., Darcan, N. K. (2015): Impact of climate change on the dairy industry in temperate zones: Predications on the overall negative impact and on the positive role of dairy goats in adaptation to earth warming. Small Ruminants Research 123: 27-34
  51. Szakály, Z., Soós, M., Gál, T. (2017): A termékmarketing és a promóció keretei a juh- és kecskeágazatban. Magyar Juhászat és Kecsketenyésztés 26 (1) 2-9
  52. Szigeti, O. (2004): Kecsketejből készült élelmiszerek táplálkozási előnyei és fogyasztói szokásai. Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing. 1 (1-2) 1-17
  53. Szigeti, O., Szente, V., Szakály, Z. (2005): Fogyasztói megítélés a kecsketej termékek piacán. Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing. 2 (1-2) 29-37
  54. Szigeti, O., Szente, V., Szűcs, A., Szendrő, K. (2014): Kecsketej termékek fogyasztói megítélése. Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing. 10 (2) 29-34
  55. Taitz, L. S., Armitage, B. L. (1984): Goat’s milk for infants and children. Br. Med. J., (288) 428-429
  56. Thornton, P. K. (2010): Livestock production: Recent trends and future prospects. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences. 365(1554): 2853-2867
  57. Tziboula-Clarke, A. (2003): Goat milk. In: Roginski, H., Fuquay, J.W., Fox, P.F. (Eds.), Encyclopedia of Dairy Sciences. Academic Press, Cornwall, 1270-1279
  58. Yangilar, F. (2013): As a potentially functional food: Goat’s milk and products. Journal of Food and Nutrition Research 1(4): 68-81
  59. Zeman, F. J. (1982): Clinical nutrition and dietetics. Callamore Press, D. C. Health & Co. Lexington, Massachusetts. USA Zenebe, T., Ahmed, N., Kabeta, T., Kebede, G. (2014): Review on Medicinal and Nutritional Values of Goat Milk. Academic Journal of Nutrition 3 (3): 30-39
  60. agrotrend (2018): Nagyobb az igény a juhtejre és a kecsketejre, mint amennyit előállítanak. https://www.agrotrend.hu/piac/elelmiszergazdasag/nagyobb-az-igeny-a-juhtejre-es-a-kecsketejre-mintamennyit-eloallitanak (letöltve: 2019. 02. 20)
  61. Eurostat (2017): https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Agricultural_production_- _animals#Livestock_population (letöltve: 2019. 02. 18)
  62. FAO (2018): http://www.fao.org/dairy-production-products/production/dairy-animals/smallruminants/en/ (letöltve: 2019. 02. 19)
  63. KSH (2018a): http://www.ksh.hu/docs/hun/agrar/html/tabl1_5_1_2.html (letöltve: 2019. 02. 20)
  64. KSH (2018b): http://www.ksh.hu/docs/hun/agrar/html/tabl1_5_3_4.htm (letöltve: 2019. 02. 20)
  65. UN (2017): https://esa.un.org/unpd/wpp/publications/files/wpp2017_keyfindings.pdf (letöltve: 2019. 02. 18)
  66. worldatlas (2017): https://www.worldatlas.com/articles/the-top-goat-milk-producing-countries-in-theworld.html (letöltve: 2019. 02. 19)
Adatbázis logók