Articles

The neuromarketing potential of the food industry: a systematic literature review

Published:
2024-02-05
Authors
View
Keywords
License

Copyright (c) 2023 Henrietta Mónika Boros, András Fehér

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

How To Cite
Selected Style: APA
Boros, H. M., & Fehér, A. (2024). The neuromarketing potential of the food industry: a systematic literature review. Régiókutatás Szemle, 8(1), 1-9. https://doi.org/10.30716/RSZ/23/1/1
Abstract

Consumers' decisions are often not rational and understanding this is a challenge for researchers and marketers. Traditional quantitative questionnaires are not sufficient to uncover deeper motivations and attitudes, so it is worth turning to neuromarketing research. With the tools of neuroscience, we have the opportunity to gain a deeper understanding of how consumers think. Our aim was to provide a systematic literature review summarising the results of neuromarketing research in the food industry in Hungary and highlighting the potential applications. Our research used a systematic literature review that analysed the results of the literature relevant to the research in a structured and transparent way. The methodology was based on the PRISMA model, which allowed us to evaluate the results in a structured way after defining the main criteria. The review revealed that the most popular neuromarketing tool in the last five years has been the eye tracking, often combined with EEG, face scanning, pre- and post-questionnaires. In addition, it has been found that the food industry is increasingly using neuromarketing to determine the content of advertisements and to select packaging.

References
  1. Czégény L., Kéri A. (2021): Banner észlelés szemkamerás vizsgálata, avagy milyen egy hatékony banner a vizsgált cukrászda számára? pp. 540-549. In: Mitev A., Csordás T., Horváth D., Boros K. (szerk) „Post-traumatic marketing: virtuality and reality” – Proceedings of the XXVII. EMOK International Conference. Budapest, Corvinus University of Budapest, ISBN 978-963-503-871-8
  2. Dörnyei O, Pethő B. (2018): Fogyasztói preferenciák változása 4 élelmiszer termékcsoport esetében. 7 p. In: Reisinger A., Kecskés P., Buics L., Berkes J., Balassa B. (szerk) „Kulturális gazdaság” Kautz Gyula Emlékkonferencia. Széchenyi István Egyetem, Győr, ISBN 978-615-5837-34-0
  3. Dörnyei O., Pethő B., Tarján T. (2019): Preferenciastabilitás. Vásárlói preferenciák változásának vizsgálata vásárlás előtt és vásárláskor. Marketing & Menedzsment, 53 klnsz. pp. 27-34. DOI: 10.15170/MM.2019.53.EMOK.03
  4. Gere A., Székely R., Kókai Z., Sipos L. (2019): Az értékalapú szegmentáció és az élelmiszer-választás közbeni szem-mozgás közötti összefüggések: Esettanulmány kenyerekkel. Élelmiszervizsgálati Közlemények, 65. évf. 3. sz. pp. 2556-2570. ISSN 0422-9576
  5. Gönczi K., Hlédik E. (2020): Online vásárlási folyamat hatékonyságának növelése. Vezetéstudomány. 51. évf. 3. sz. pp. 56-66. DOI: 10.14267/VEZTUD.2020.03.06
  6. Horváth K., Molnár L. (2020): A neuromarketing eszközei és alkalmazási területei. Hantos Periodika, 1. évf. 2. sz. 2020/2. pp. 35-56.
  7. Horváth K. (2021): A hazai neuromarketing kutatás metaelemzése. Hantos Periodika, 2. évf. 2. sz. 2021/2. pp. 48-69. ISSN 2732-0405
  8. Kamarási V., Mogyorósy G. (2015): Szisztematikus irodalmi áttekintések módszertana és jelentősége. Orvosi Hetilap, 156. évf. 38. sz. pp. 1523-1531. DOI: 10.1556/650.2015.30255
  9. Kiss M., Kontor E., Véha M., Szakály Z. (2018): A funkcionális élelmiszerekkel kapcsolatos attitűdvizsgálatok – Szakirodalmi áttekintés. Táplálkozásmarketing, 5. évf. 1. sz. pp. 21-34. DOI: 10.20494/TM/5/1/2
  10. Lázár E. (2020): A szemkamerás kutatás módszertani lehetőségei – a módszer tudományos felhasználásának irodalmi áttekintése. pp. 265-280. In: Kosztopulosz A., Kuruczleki É. (szerk) Társadalmi és gazdasági folyamatok elemzésének kérdései a XXI. században. Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar, Szeged DOI:10.14232/tgfek21sz.18.
  11. Lázár E., Németh P., Murai G., Szűcs K. (2020): Szemkamerás megfigyelések megbízhatósága a mintaelemszám függvényében. pp. 623-636. In: Ercsey I. (szerk) Marketing a digitalizáció korában. XXVI. EMOK. Széchenyi István Egyetem: Győr. ISBN: 978-615-5837
  12. Levrini, G. (2019): The role of musical priming in brand recall. Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics, Vol. 32. No. 5. pp. 1112-1131. DOI: 10.1108/APJML-04-2019-0231
  13. Moher, D., Liberati, A., Tetzlaff, J., Altman, D.G., The PRISMA Group (2009): Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses: The PRISMA Statement. PLoS Med, Vol. 6. No. 7. DOI: 10.1371/journal.pmed1000097
  14. Nagy L. (2020): The Neuromarketing Analysis and the Categorization of Television Commercials. Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 17. évf. 2. sz. pp. 79-88. DOI:https://doi.org/10.32976/stratfuz.2020.16
  15. Nagy L. (2021): A neuromarketing fejlődése Magyarországon - tudományos közlemények 2016-os és 2020-as állapotának összehasonlító vizsgálata. Hantos Periodika, 2. évf. 2021/klnsz. pp. 120-132. ISSN 2732-0405
  16. Piskóti I., Nagy L. (2020): Neuromarketing. Attitűdök, módszerek és hatások a stratégiai és operatív döntésekre. Vezetéstudomány. 51. évf. 3. sz. pp. 67-78. DOI: 10.14267/VEZTUD.2020.03.07
  17. Polereczki Zs. (2015): Neuromarketing – A fogyasztói magatartás vizsgálatának új lehetősége. Táplálkozásmarketing. 2. évf. 1. sz. pp. 51-57. DOI: https://doi.org/10.20494/TM/2/1/6
  18. Simon J., Kemény I., Varga Á. (2020): Élelmiszer csomagolással kapcsolatos szemkamerás kísérlet megkérdezéssel kiegészítve. pp. 613-621. In: Ercsey I. (szerk) Marketing a digitalizáció korában. XXVI. EMOK. Széchenyi István Egyetem: Győr. ISBN: 978-615-5837
  19. Szabó B. (2020): A szemmozgáskövetés története és felhasználási lehetőségeinek bemutatása az e-kereskedelemben. Információs Társadalom, 20. évf. 1. sz. pp. 127-151. DOI: 10.22503/inftars.XX.2020.1.6
  20. Szűcs K., Lázár E., Németh P. (2020): Marketingkutatás 2.0. Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Marketing és Turizmus Intézet, Pécs, 124 p. ISBN:978-963-429-594-5
  21. Varga Á., Simon J., Pintér A., Tóth L., Kozák L. R. (2020): A fogyasztói etnocentrizmus idegi korrelációi neuromarketing-kutatás az ismertség által okozott implicit agykérgi aktivitásmoduláció vizsgálatára. Vezetéstudomány, 51. évf. 3. sz. pp. 45-55. DOI: 10.14267/VEZTUD.2020.03.05
  22. Varga Á., Csordás T. (2021): Az ismeretlen ismerős – A neuromarketing iránti attitűdök szentimentelemzése. Vezetéstudomány, 52. évf. 6. sz. pp. 44-55. DOI: 10.14267/VEZTUD.2021.06.04
  23. Varga Á., Griszbacher N., Kemény I. (2021): Playing mind games to improve the sport event experience. Exploring the applicability of neuromarketing in services marketing. pp. 202-215. In: Kemény I., Kun Zs. (szerk) New perspectives in serving customers, patients, and organizations: A Festschrift for Judit Simon. Corvinus University of Budapest, Budapest
Database Logos