Study of Eating Habits among the university students in Debrecen (exploratory research)
Author
View
Keywords
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
How To Cite
Abstract
The health and health awareness are getting more and more important nowadays. By the way, there are many health trends, what could be exercise or eating habits. This is one of the more important areas, because numerous studies have confirmed that the obesity, the overweight or even musculoskeletal and chronic diseases are becoming more common in the population. There are several components of health awareness. In my research among the components I analysed the healthy, moderate eating and the consumption of nutritional supplements and vitamins. The aim of my research is to analyse the eating habits of students at the University of Debrecen. I did primary and secondary data collection during my research. The primary research will be implemented in several steps in survey. In my paper I present the results of exploratory research. Based on the first results, it can be concluded that the most students do sports and take vitamin supplements to preserve their health. Food groups were used to assess their eating habits. More than 50% of the respondents consume meat, cereals and dairy products per day. However, most students only consume vegetables or fruits several times a week, which does not meet the latest recommendations.
References
- A. Fitzgerald – C. Heary – C. Kelly – E. Nixon – M. Shevlin (2013): Self-efficacy for healthy eating and peer support for unhealthy eatingare associated with adolescents’ food intake patterns. Appetite 63 (2013) 48–58
- B. Sharma – M. Harker – D. Harker – K. Reinhard (2010): Youth transition to university in Germany and Australia: an empirical investigation of healthy eating behaviour, Journal of Youth Studies, 13:3, 353-367, DOI: 10.1080/13676260903447510
- Balatoni I. (2011): Versenyképesség és egészségkultúra összefüggései regionális megközelítésben. Doktori értekezés. Debreceni Egyetem
- Balogh S. – Baló T. (2007): Globális és európai táplálkozási trendek. Gazdálkodás: Scientific Journal on Agricultural Economics, 2007, vol. 51, issue Special Edition 20, pp. 50-57
- Bárdos Gy. – Kraiciné Szokoly M. (2018): Egészség, életmód, egészségfejlesztés a felsőoktatás szemszögéből. IN Vámos (szerk.): Neveléstudomány, Oktatás – Kutatás – Innováció. Eötvös Loránd Tudományegyetem. 2018/2. pp. 5-21. DOI: 10.21549/NTNY.22.2018.2.1
- Berényi A. – Farkas É. – Strausz K. (2011) A Debreceni Egyetem hallgatóinak energiaital fogyasztási szokásai. Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, Tanulmány, Debrecen, 2011. http://www.lelkiero.unideb.hu/sites/lelkiero.unideb.hu/files/oldal/226/energiakut_tanulmany.pdf (Elérve: 2020. 03. 27.)
- Dojcsákné Kiss-Tóth É. – Kiss-Tóth E. (2018): Energiaital fogyasztási szokások és egészségtudatosság a felsőfokú képzésben résztvevő hallgatók körében. Egészségfejlesztés, LIX. évfolyam, 2018. 4. szám pp. 17-26
- Dudás K. (2011): Napjaink egyik jellemző trendje, a tudatos fogyasztás értelmezése. Társadalomkutatás. 29 (3)
- Dudás K. (2015): Az egészségtudatos vásárlói magatartás jellemzői - szakirodalmi összefoglalás. Pécsi Tudományegyetem.
- Erdei G. - Kovács V. A. - Bakacs M. - Martos É. (2017): Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014. I. A magyar felnőtt lakosság tápláltsági állapota. Orv. Hetil.2017, 158(14), 533–540.
- Keresztes N. –Pikó B. (2008): Fiatalok sportolási és táplálkozási szokásainak összefüggése Donovan koherencia-elmélete tükrében. Magyar Sporttudományi Szemle. 9 (1) pp. 14-19
- Kontra J. (2011): A pedagógiai kutatások módszertana. Egyetemi jegyzet. Kaposvári Egyetem
- M. Niva (2007): All Foods Affect Health’: Understandings of Functional Foods and Healthy Eating Among Health-Oriented Finns. Appetite. 2007. 48 pp. 384-393.
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (2019): OKOSTÁNYÉR – Új magyar táplálkozási ajánlás. https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/ (letöltés ideje: 2020. 01. 15.)
- Nábrádi Zs. – Kovács S. – Szakály Z. (2017): A húsfogyasztási szokások összefüggése az evési attitűdökkel a fiatal felnőtt korosztályban. Marketing & Management. 51. évf. Klnsz.
- Nábrádi Zs. (2017): Demographic and lifestyle attributes with a fundamental role in food supplement consumption (exploratory research). APSTRACT Vol. 11. Number 3-4. 2017. pp. 181-188.
- Németh N. – Lehota J. – Gyenge B. (2016): Fogyasztói magatartás vizsgálata az étrend-kiegészítők piacán. in Fehér András, Kiss Virág Ágnes, Dr. Soós Mihály, Dr. Szakály Zoltán (szerk.): Hitelesség és Értékorientáció a Marketingben. Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar: Debrecen. ISBN: 978 963 472 8 pp. 426–434.
- OTÁP (2014): https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014/ (létöltés ideje: 2019. 12. 20.)
- OTÁP Konferencia (2016): Infógrafika az OTÁP vizsgálati eredményei alapján https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/otap_testsulyxjavit.pdf (letöltés ideje: 2019. 12. 20.)
- Pfau C. –Müller A.– Bács Z. –Bácsné Bába É. (2018): Az egészséges táplálkozás szerepe és jelentősége. Táplálkozásmarketing. (5) 1.
- Szakály Z. – Kiss M. – Jasák H. (2014): Funkcionális élelmiszerek, fogyasztói attitűdök és személyre szabott táplálkozás. Táplálkozásmarketing. I. évfolyam, 2014/1-2. szám pp. 3-17
- Vajda I. –Major Zs. – Moravecz M. – Pásztorné Batta K. – Vajda T. –Vajda F. V. – Oláh D. –Nagy A. (2018): Study on physical activity and health behaviour among students at the University of Nyíregyháza. Magyar Sporttudományi Szemle. 19 (2) pp. 22-26
- W. El Ansari – S. Suominen – A. Samara (2015): Eating habits and dietary intake: is adherence to dietary guidelines associated with importance of healthy eating among undergraduate university students in Finland? Cent Eur J Public Health 2015; 23 (4): 306–313