Articles

From the „just for the naked public good” drink to the Hungaricum; the faith of the pálinka

Published:
August 24, 2023
Author
View
Keywords
License
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

How To Cite
Selected Style: APA
Harcsa, I. M. (2023). From the „just for the naked public good” drink to the Hungaricum; the faith of the pálinka. Régiókutatás Szemle, 3(1), 29-40. https://doi.org/10.30716/RSZ/2018/1/4
Abstract

The study is show the way how the pálinka became a national treasure. Going out to the traditions of distillation, showing the over-centuries-old, not always glorious past of the drink. As a result after the regime change the culture of pálinka consumption is changed as well. While previously only regarded as peasants' morning drink, today's premium product has been upgraded thanks to the Pálinka Act and many other factors. From 2014 onwards, every year, under the Excellence Program, the most excellent spirits are valued as "Country Tasting". Regarding the beginning of distillation, the opinions differ significantly, however, regarding the preparation of concentrated beverages, we can speak about a thousand years of tradition. It is interesting to follow that - while the alcoholists were condemned in the 19th century, and the pálinka was called "just for the naked public good" drink - how it gained recognition and increased to “Hungaricum” rank.

References
  1. Kai M. – Szetei D.: A tradicionális lepárlás művészete. Editorial Unico, 2011. 13-23.
  2. Marton Sz.: Az égetett szeszek és az emberiség. Bába Könyvkiadó, Szeged, 2002. 1-160.
  3. Mitterpacher L.: Rövid oktatás a' szölö miveléséröl és bor, pálinka, és etzet készittetéséröl. Buda, 1815. 91-116.
  4. Osztróvszky A.: Ipari likőrgyártás. Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Bp., 1943. 5-125.
  5. Torbágyi-Novák L.: Az égetett szeszesitalok gyártása, vizsgálata és minősítése. Hernádi Árpád adó- , illetékügyi és közigazgatási szakkönyvkiadó, Bp., 1948. 17-25, 100-142, 418-440.
  6. Békési Z. – Csarnai E.: Házi pálinkafőzés. Mezőgazda Kiadó, Bp., 2010. 11-15.
  7. Oláh Ádám: Honnan (nem) ered a szeszfőzés? http://abszint.com/2015/02/09/honnan-nem-ered-aszeszfozes/ 2017.11.01
  8. Balázs G.: A magyar pálinka. Aula Kiadó, Bp., 1998. 23-154.
  9. Széchenyi I.: A’ pálinkáról. Budán, A' M. Kir. Egyetem' betűivel, 1845. 1-58.
  10. Popovits R.: Szerencsés korcsmáros – vendéglősök kézikönyve. Szövetkezeti Könyvnyomda, Újvidék, 1916. 1-40.
  11. évi XXX. törvénycikk a szeszegyedáruságról
  12. /2008/EK rendelet a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről
  13. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról [14] 2010. évi XC. törvény Egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról 2017.11.01
  14. http://www.origo.hu/tafelspicc/nagyhasab/20140826-palinkafozes-nagykepes.html 2017.11.01
  15. http://hu.wessling-group.com/hu/szolgaltatasok/termekmegfeleloseg/palinkavedjegy/ 2017.11.01
  16. Magyar Élelmiszerkönyv 2-109 számú irányelve
  17. Kiss E.: Kiderült! - Ezek ma a legjobb magyar pálinkák. http://www.agrarszektor.hu/boritalok/kiderult_ezek_ma_a_legjobb_magyar_palinkak.3819.html
  18. Birkás I. – Láng J.: A borturizmus alapjai. Szombathely, 2011.
  19. Szegedyné Fricz Á. – Szakos D. – Bódi B. – Kasza Gy.: Pálinka: fogyasztói ismeretek, preferenciák, fogyasztási szokások, marketinglehetőségek. Gazdálkodás 61. évf. 2. szám: pp. 158-170. 2017
Database Logos