Cikkek

A határok kérdése Közép-Európa és Kelet-Európa régióiban

Megjelent:
August 24, 2023
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Kiss, Éva. (2023). A határok kérdése Közép-Európa és Kelet-Európa régióiban. Régiókutatás Szemle, 3(2), 11-17. https://doi.org/10.30716/RSZ/2018/2/2
Absztrakt

A geopolitikai helyzetben, különösképpen a Közép-Európai és Kelet-Európai régiókban lezajló változásának elemző folyamatában, kulcsfontosságú szerepe van az új határoknak, nem csak a határ megállapítása és a demarkáció szempontjából. Az új európai keleti határ felállítása és működése közvetlenül összefügg a konkrét geopolitikai helyzettel, amely még meg is határozza annak sajátosságát és paramétereit. Vitathatatlan, hogy a Közép- Európai és Kelet-Európai geopolitikai térségeknek új szerkezete alapvetően megváltoztatja viszonyát a területhez, régióhoz és határaihoz. Lényegében, az európai földrész új geopolitikai konfigurációja vezet a volt Közép- és Kelet-Európai régió fragmentációjához. A határ mindenek előtt fizikai fogalom, és a nemzeti területek határa. Érthető, hogy az adott esetben mi egy új határt elemezzük, amely alakulóban van, és amely nem egyezik meg Európa kulturális határaival, egy új határt, amely megítélésünk szerint nem egy egyszerű lineáris tér vagy térbeli korlát, amely mellesleg mostanáig elég élesen választja el adott esetben a Közép-Európa és Kelet-Európa régióit. Éppen a határok úgynevezett transzparentitásának vizsgálata lehetőséget nyújt arra, hogy ne csak a szomszédos országok között lévő lineáris területként tanulmányozzuk az új határokat, hanem olyan rendszerként, amely figyelembe veszi a kulturális, világnézeti sajátosságokat, felhasználva ehhez civilizációs és vallási kritériumokat.

Hivatkozások
  1. Európai Keretegyezmény a Területi Önkormányzatok és Közigazgatási Szervek Határmenti Együttműködésről. - ETS No. 106. European Outline Convention on Transfrontier Co-operation Between Territorial Communities or Authorities. Madrid, 1980. május 21. Council of Europe, European Treaty Series No. 106, 159, 169. Strasbourg, 5. V. 1998. 153 p.
  2. Foucher M. (1999): Európa Köztársaság. Történelmek és geográfiák között. Napvilág kiadó, Budapest, 1999.
  3. Kish Y. (2013): Formation of new eastern limes of Central Europe: relations and policy of European Union and Ukraine towards cross-border cooperation after the European Union Enlargement. Central European Papers. Silesian University in Opava. Czech Republic.XMEDIA. - N1. – pp. 66-76.
  4. Kish Y. (2018): Transborder Cooperation of Border Regions in Ukraine and Hungary: Problematic Issues of European Standards, Innovations of State Policy and Management. Public Policy and Administration. Viešojo administravimo instituto Universitet Mikolasa Romerisa. – Vol.17. - pp.68-83.
  5. Kiss É. (2003): Az ukrán-magyar határmenti együttműködés: lehetőségek és prioritások a XXI században. Lira kiadó, Ungvár, 2003.
  6. Krätke S . (1999): Regional Integration or Fragmentation? The German-Polish Border Region in a New Europe. Journal of the Regional Studies Association. Vol.33. N.7. - pp. 593-605.
  7. Perkmann M. (1999): Building Governance Institutions Across European Borders. Journal of the Regional Studies Association. Vol.33. N.7. - pp. 657-669.
Adatbázis logók