Táplálkozási szokások a Debreceni Egyetem hallgatói körében végzett pilot kutatás alapján
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Hogyan hivatkozzuk
Absztrakt
A mai modern társadalomban egyre nagyobb szerepet kap az egészség, az egészségtudatosság. Ennek apropóján számos egészségtrend jelenik meg, legyen szó mozgásformáról vagy táplálkozásról. Mindez azért is kiemelten fontos terület, mert számos kutatás igazolta azt, hogy a népesség körében egyre nagyobb gyakorisággal figyelhető meg az elhízás, túlsúly vagy akár mozgásszervi és krónikus betegségek. Az egészségtudatosságnak több komponense van, mely alkotóelemek közül az egészséges, mértékletes táplálkozást, valamint az étrend-kiegészítők és vitaminok fogyasztását elemzem. Kutatásom célja, hogy a Debreceni Egyetemen, felsőfokú oktatásban résztvevő hallgatók egészséges táplálkozási szokásait felmérjem. Primer és szekunder adatgyűjtést is végeztem a vizsgálat során. A primer kutatás több lépcsőben kerül megvalósításra kérdőíves formában. Jelen tanulmányban a pilotkutatás eredményeit prezentálom. Az első eredmények alapján megállapítható, egészségük megőrzése érdekében több módszert is alkalmaznak, leginkább sportolnak és vitaminkészítményeket fogyasztanak. Élelmiszercsoportok segítségével mértem fel táplálkozási szokásaikat. A megkérdezésben résztvevők több mint 50%-a napi rendszerességgel fogyaszt húst, gabonafélét, valamint tejterméket. Azonban a hallgatók többsége csak hetente többször fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, ami nem tesz eleget a legújabb ajánlásoknak.
Hivatkozások
- A. Fitzgerald – C. Heary – C. Kelly – E. Nixon – M. Shevlin (2013): Self-efficacy for healthy eating and peer support for unhealthy eatingare associated with adolescents’ food intake patterns. Appetite 63 (2013) 48–58
- B. Sharma – M. Harker – D. Harker – K. Reinhard (2010): Youth transition to university in Germany and Australia: an empirical investigation of healthy eating behaviour, Journal of Youth Studies, 13:3, 353-367, DOI: 10.1080/13676260903447510
- Balatoni I. (2011): Versenyképesség és egészségkultúra összefüggései regionális megközelítésben. Doktori értekezés. Debreceni Egyetem
- Balogh S. – Baló T. (2007): Globális és európai táplálkozási trendek. Gazdálkodás: Scientific Journal on Agricultural Economics, 2007, vol. 51, issue Special Edition 20, pp. 50-57
- Bárdos Gy. – Kraiciné Szokoly M. (2018): Egészség, életmód, egészségfejlesztés a felsőoktatás szemszögéből. IN Vámos (szerk.): Neveléstudomány, Oktatás – Kutatás – Innováció. Eötvös Loránd Tudományegyetem. 2018/2. pp. 5-21. DOI: 10.21549/NTNY.22.2018.2.1
- Berényi A. – Farkas É. – Strausz K. (2011) A Debreceni Egyetem hallgatóinak energiaital fogyasztási szokásai. Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, Tanulmány, Debrecen, 2011. http://www.lelkiero.unideb.hu/sites/lelkiero.unideb.hu/files/oldal/226/energiakut_tanulmany.pdf (Elérve: 2020. 03. 27.)
- Dojcsákné Kiss-Tóth É. – Kiss-Tóth E. (2018): Energiaital fogyasztási szokások és egészségtudatosság a felsőfokú képzésben résztvevő hallgatók körében. Egészségfejlesztés, LIX. évfolyam, 2018. 4. szám pp. 17-26
- Dudás K. (2011): Napjaink egyik jellemző trendje, a tudatos fogyasztás értelmezése. Társadalomkutatás. 29 (3)
- Dudás K. (2015): Az egészségtudatos vásárlói magatartás jellemzői - szakirodalmi összefoglalás. Pécsi Tudományegyetem.
- Erdei G. - Kovács V. A. - Bakacs M. - Martos É. (2017): Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014. I. A magyar felnőtt lakosság tápláltsági állapota. Orv. Hetil.2017, 158(14), 533–540.
- Keresztes N. –Pikó B. (2008): Fiatalok sportolási és táplálkozási szokásainak összefüggése Donovan koherencia-elmélete tükrében. Magyar Sporttudományi Szemle. 9 (1) pp. 14-19
- Kontra J. (2011): A pedagógiai kutatások módszertana. Egyetemi jegyzet. Kaposvári Egyetem
- M. Niva (2007): All Foods Affect Health’: Understandings of Functional Foods and Healthy Eating Among Health-Oriented Finns. Appetite. 2007. 48 pp. 384-393.
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (2019): OKOSTÁNYÉR – Új magyar táplálkozási ajánlás. https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/ (letöltés ideje: 2020. 01. 15.)
- Nábrádi Zs. – Kovács S. – Szakály Z. (2017): A húsfogyasztási szokások összefüggése az evési attitűdökkel a fiatal felnőtt korosztályban. Marketing & Management. 51. évf. Klnsz.
- Nábrádi Zs. (2017): Demographic and lifestyle attributes with a fundamental role in food supplement consumption (exploratory research). APSTRACT Vol. 11. Number 3-4. 2017. pp. 181-188.
- Németh N. – Lehota J. – Gyenge B. (2016): Fogyasztói magatartás vizsgálata az étrend-kiegészítők piacán. in Fehér András, Kiss Virág Ágnes, Dr. Soós Mihály, Dr. Szakály Zoltán (szerk.): Hitelesség és Értékorientáció a Marketingben. Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar: Debrecen. ISBN: 978 963 472 8 pp. 426–434.
- OTÁP (2014): https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014/ (létöltés ideje: 2019. 12. 20.)
- OTÁP Konferencia (2016): Infógrafika az OTÁP vizsgálati eredményei alapján https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/otap_testsulyxjavit.pdf (letöltés ideje: 2019. 12. 20.)
- Pfau C. –Müller A.– Bács Z. –Bácsné Bába É. (2018): Az egészséges táplálkozás szerepe és jelentősége. Táplálkozásmarketing. (5) 1.
- Szakály Z. – Kiss M. – Jasák H. (2014): Funkcionális élelmiszerek, fogyasztói attitűdök és személyre szabott táplálkozás. Táplálkozásmarketing. I. évfolyam, 2014/1-2. szám pp. 3-17
- Vajda I. –Major Zs. – Moravecz M. – Pásztorné Batta K. – Vajda T. –Vajda F. V. – Oláh D. –Nagy A. (2018): Study on physical activity and health behaviour among students at the University of Nyíregyháza. Magyar Sporttudományi Szemle. 19 (2) pp. 22-26
- W. El Ansari – S. Suominen – A. Samara (2015): Eating habits and dietary intake: is adherence to dietary guidelines associated with importance of healthy eating among undergraduate university students in Finland? Cent Eur J Public Health 2015; 23 (4): 306–313