Cikkek

A rövid ellátási láncok szerepe és lehetőségei – különös tekintettel a Hajdú-Bihar megyei szerveződésekre

Megjelent:
May 23, 2023
Szerző
Megtekintés
Kulcsszavak
Licenc
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

How To Cite
Kiválasztott formátum: APA
Kovács, E. (2023). A rövid ellátási láncok szerepe és lehetőségei – különös tekintettel a Hajdú-Bihar megyei szerveződésekre. Régiókutatás Szemle, 6(2), 45-58. https://doi.org/10.30716/RSZ/21/2/5
Absztrakt

Az új vidékfejlesztési gyakorlatok kialakulásának fontos alapja az ellátási láncok újra alkotása. A SFSCk (Short Food Supply Chain) arra is alkalmasak, hogy megtörjék a hosszú, összetett ipari láncok rendszerét. Az SFSC-k esetében a termelői fogyasztói kapcsolatok „lerövidülnek” és újra definiálódnak. A szakirodalmi feltárást követően arra a következtetésre jutottam, hogy a rövid ellátási láncok napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapnak, hazánkban is egyre több működési forma jelenik meg. A helyi termékek népszerűsítését számos program segítette az utóbbi években. Azt tapasztaltam, hogy a nemzetközi szakirodalom esettanulmány jelleggel mutatja be a REL-ek működését. A tanulmány elsődleges célja az volt, hogy olyan nemzetközi példákat kutassak fel, amelyek összehasonlítási alapot képezhetnek a hazánkban működő, különös tekintettel a Hajdú-Bihar megyei szerveződéseknek. Ezt követően pedig konkrét Hajdú-Bihar megyében működő hálózatokat mutattam be, négy hálózatot sikerült azonosítanom. Végezetül pedig a REL tagok közötti kérdőíves felmérés eredményét taglaltam. Összegezve a válaszadók 80%-a hisz a REL-ek életképességében, gazdaságos működtetésében. A legtöbben az információs technológia fejlesztését jelölték meg, mint fejlesztendő működési terület. A gazdálkodók hajlandóak lennének a termékelőállítás gazdaságossága érdekében erősíteni a közvetlen értékesítést. A termelők 88%-a értékesít helyi, termelői piacokon. Ők alapvetően elégedettek a termelői piac működésével, emellett úgy vélik gazdasági szempontból kielégítő a termelői piacon történő árusítás.

Hivatkozások
  1. Agrishort: http://agrishort.eu/hu/mi-az-rovid-elelmiszerlanc-rel 2020.11.20.
  2. Aguglia, L., De Santis, F., Salvoni, C. (2009): Direct Selling: a Marketing Strategy to Shorten Distances between Production and Consumption. Paper Presented at the 113th EAAE Seminar „A resilient European food industry and food chain in a challenging world”, Chania, Crete, Greece, September 3-6, 13 p.
  3. Balaton https://eltetovedjegy.hu/vedjegyeseink/vendeglatas-szallashely-kereskedelem/ 2020.12.05.
  4. Benedek Zs., Fertő I. (2011): Miért választják a termelők a rövid ellátási láncokat? Statisztikai Szemle, 93. évfolyam 6. szám. 580-597 pp.
  5. Brkenhof: https://hofmolkerei.ch/ 2020.12.05.
  6. Bitrici U. S., Martinez V., Albores P., Parung J. (2004): Creating and Managing value in Collaborative Networks, International Journal of Physical Distribution and Logistics Management. Vol. 34, No. 3-4, pp.251-268.
  7. Cicia G., Cembalo L., Del Giudice T. (2011): Consumer preferences and customer satisfaction analysis: a new method proposal. Journal of Food Products Marketing, Vol. 17 No. 1. pp. 79-90.
  8. CSA 2021 https://communitysupportedagriculture.org.uk/what-is-csa/ 2021.01.12. Együnk helyit https://egyunkhelyit.hu/termeloi-piacok/hajduszoboszloi-termeloi-piac/ 2020.12.05.
  9. EU Rural review (2012): Local Food and Short Supply Chains. European Network for Rural Development, Vol. Summer 2012, No 12. p.72.
  10. F.Galli, G. Brunori (eds.) (2013): Short Food Supply Chains as drivers of sustainable development.Evidence Document. Document developed in the framework of the FP7 project FOODLINKS (GA No.265287). Laboratorio di studi rurali Sismondi, ISBN 978-88-90896-01-9
  11. Foodlinks (2015): http://www.foodlinkscommunity.net/fileadmin/documents_organicresearch/foodlinks/CoPs/evidencedocument-sfsc-cop.pdf 2020.10.28.
  12. GFK (2016): https://www.haztartaspanel.hu/HU/NewsReader.aspx?id=118 2020.10.28.
  13. Hajdúböszörmény: https://hajduboszormeny.hu/minden-ami-helyi-es-friss 2020.12.05
  14. Hajdúszoboszló https://hajduszoboszlo.hu/programok/termeloi-piac 2020.12.05.
  15. Hajdúszoboszló-Termelői piac: http://www.hsz-termeloipiac.hu/bemutatkozas.html 2020.12.05
  16. Józsanet: http://jozsanet.hu/site.php?data[function_id]=7&data[id]=2001 2020.12.05.
  17. LavkaLavka: https://lavkalavka.com/ 2020.12.05.
  18. Luda, S., (2012). Vidékfejlesztés integrált szemléletben. Agrárvállalkozói életutak és értékrendek. An integrated approach to rural development. Profiles and values of agricultural entrepreneurs. Budapesti Corvinus Egyetem.
  19. Marsden T., Banks J., Bristow G. (2000): Food Supply Chain Approaches: Exploring their Role in Rural Development, Sociologia Ruralis, Vol. 40 No. 4. pp.424-438. ISSN 0038-0199
  20. NAK https://www.nak.hu/szakmai-infok/tagoknak/piac-kereso 2020.12.05.
  21. NAK (2021): Nemzeti Agrárgazdasági Kamara https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagoshirek/102988-tobb-mint-7-ezer-milliard-forint-jut-a-magyar-agrarium-erositesere 2021.01.12.
  22. Nánási Portéka: http://www.nanasiporteka.hu/ 2020.12.05.
  23. Parlament (2018): Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció https://www.parlament.hu/irom41/04071/04071.pdf 2020.10.28.
  24. Pearson, A., (2011): Biozöldségek bioszállítóktól. In: tudatoslet.hu; http://www.tudatoslet.hu/index.php/gondolkodo/monoblog/676-biozoldsegekbioszallitoktol 2020.11.22.
  25. Rajesh K. S. (2013): Priorotozing the factors for coordinated supply chain using analytic hierarhy process (AHP). Measuring Business Excellence, Vol. 17 No. 1. pp. 80-98.
  26. Renting H., Mardsen K. T., Banks J. (2003): Understanding alternative food networks: exploring the role of short food supply chains in rural development. Environment and Planning Vol. 35 pp. 393-411.
  27. Uagalur: http://www.uagalur.com/2020.12.05.
  28. Vidékfejlesztési Program (2015): https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/133-videkfejlesztesiprogram-kezikonyv-1/file 2020.12.05.
Adatbázis logók