Közösségi médiahasználat, testképzavar és életmódváltási motivációk egyetemi hallgatók körében - Pfau, Christa; Vass, Márk; Molnár, Anikó; Kanyó, Krisztina Zsófia (Táplálkozásmarketing, 2026)
A közösségi média a fiatalok mindennapjainak szerves részévé vált, és jelentős hatást gyakorol az önértékelésükre és testképükre. Jelen tanulmány célja az volt, hogy feltárja, hogyan befolyásolják a közösségi médiahasználati szokások, a filterek alkalmazása és az online önreprezentáció a fiatal felnőttek testképét és életmódváltással kapcsolatos attitűdjeit. Az elsődleges adatgyűjtés egy online, anonim kérdőív segítségével valósult meg a Debreceni Egyetem hallgatói körében (N = 575). Az adatelemzéshez az IBM SPSS 27 szoftvert használtuk, leíró statisztikákat, valamint nem paraméteres próbákat (Mann–Whitney és Khi-négyzet) alkalmazva. Az eredmények azt mutatják, hogy szignifikáns kapcsolat van a testképzavar és a közösségi médián töltött idő mennyisége (p = 0,000), valamint a képszerkesztő eszközök használata (p = 0,011) között. A testképzavarral küzdő résztvevők gyakrabban szerkesztették vagy módosították fényképeiket, ugyanakkor a posztolási gyakoriságuk nem tért el szignifikánsan a testképzavar nélküli résztvevőktől. A testképzavart tapasztaló személyek nagyobb arányban törekedtek életmódváltásra (79,9%), mint a kontrollcsoport tagjai (54,6%), és a leggyakoribb motivációk a testformálás (83,9%) és a fogyás (65,7%) voltak. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a közösségi média használata szoros összefüggésben áll a testképészleléssel és az életmódbeli viselkedéssel a fiatal felnőttek körében. A kapott eredmények alapján javasolt a médiaműveltség erősítése, valamint a szerkesztett és idealizált online tartalmakkal kapcsolatos kritikus tudatosság fejlesztése. A reális testképet és az egészséges önértékelést támogató oktatási programok kidolgozása szintén hozzájárulhat a vizsgálatban megfigyelt negatív hatások mérsékléséhez. Emellett a külső megjelenésen alapuló társas összehasonlítás csökkentését, illetve a kiegyensúlyozott, egészségorientált életmódmotivációk (a testsúlyra fókuszáló célok helyett) ösztönzését célzó beavatkozások kulcsszerepet játszhatnak a testképzavarok megelőzésében és a fiatalok mentális jóllétének támogatásában. JEL-kódok: I10; I12; I19