A nők történelmi győzelme – és Claudia Goldiné - Czeglédi, Pál; Futó, Judit Edit (Debreceni Szemle, 2024)
A 2023-as közgazdaságtudományi Nobel-emlékdíjat Claudia Goldin amerikai közgazdász kapta a nők munkapiaci szerepvállalásának elemzéséért. A tanulmány Goldin munkásságát tekint át úgy, hogy ezzel betekintést nyújtson a nem közgazdász olvasók számára is a munkapiacról való közgazdasági gondolkodásba. Különösen a női foglalkoztatottság és a férfi-női bérkülönbség változásainak okait érthetjük meg Goldin munkásságán keresztül, s azt is, hogyan lesz a legegyszerűbb közgazdasági elmélet – a piaci kereslet és a kínálat modellje – hasznos eszköz az ilyen „társadalmi” kérdések megválaszolásában.