Trianon 1920–2020. Some Aspects of the Hungarian Peace Treaty of 1920 (Eds. Róbert Barta and Róbert Kerepeszki) - Sipos, Nikoletta (Debreceni Szemle, 2021)
A 2020-as év a számunkra az első világháborút lezáró, a történelmi Magyarország területét felszabdaló trianoni békeszerződés aláírásának centenáriuma volt. Az évfordulóról a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete nemzetközi konferencia keretében szeretett volna megemlékezni, ám erre a járványügyi helyzet alakulása miatt, a rendezvény többszöri halasztása után sem kerülhetett sor. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy a felkért öt külföldi és tíz hazai előadó kutatásainak eredményeit idegen nyelvű tanulmánykötetben adják közre, amivel így a nemzetközi olvasóközönséget is megcélozhatják.