Kárpát-medencei Életmesék, avagy a generációk közötti párbeszéd útja - Seprényi, Kinga (Debreceni Szemle, 2026)
A tanulmányomban a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének Kárpát-medencei kulturális tevékenységét mutatom be, amely a családi történetek (oral history) megőrzésén és közösségi megosztásán keresztül erősíti a generációk közötti párbeszédet és a magyar nyelvű kulturális identitást. A tanulmány bemutatja az Életmeseíró pályázat több mint másfél évtizedes működését, annak korosztályi és területi elterjedését. Az írói pályázathoz kapcsolódó felolvasó és illusztráló minősítések tovább szélesítik a részvételi lehetőségeket, különösen a gyermekek és fiatalok körében. A Mosolyvirág Nagycsaládosok Egyesületének tevékenysége jó példája annak, miként válhatnak a személyes élettörténetek a közösségi emlékezet és az értékközvetítés eszközeivé a Kárpát-medencében.