A főoldali közzététel hatékonysági paradoxona Az „azonos nyilvánosság” elvének technológiai deficitjei az online sajtó-helyreigazításban, különös tekintettel a hírportálok kezdőoldalaira - Bekecs, Sándor (Debreceni Szemle, 2026)
Az előadás összefoglalója:A digitális médiafogyasztás átalakulása új kihívások elé állította a sajtó-helyreigazítás jogintézményét. Jelen előadás a „főoldali közzététel hatékonysági paradoxonát” vizsgálja: azt az ellentmondást, hogy a bírósági ítéletekben előírt közzétételi módok a gyakorlatban gyakran nem biztosítják a törvény által megkövetelt „azonos nyilvánosság” elvének érvényesülését. A kutatás kettős módszertanra épít: egyrészt elemzi az elmúlt évek releváns hazai bírói gyakorlatát, különös tekintettel a „hasonló módon” kitétel értelmezésére; másrészt empirikus úton, a tíz legolvasottabb hazai hírportál vizsgálatával térképezi fel a jogkövetési gyakorlatot.Az eredmények rámutatnak, hogy a technikai részletszabályok hiányában a helyreigazítások jelentős része „láthatatlanná” válik az olvasók számára. Az előadásom konklúzióként de lege ferenda javaslatot fogalmaz meg a „görgetés nélküli” megjelenés és a közvetlen hiperhivatkozás ítéleti szintű kötelezővé tételére, a technológiai deficit felszámolása érdekében.Kulcsszavak: sajtó-helyreigazítás, internetes sajtótermék, azonos nyilvánosság, főoldali közzététel, above the fold