Kanadából Debrecenbe: T. E. Welsh (1882–1944) munkássága és publikációi a Debreceni Egyetemen - Cserép, Attila; Venkovits, Balázs (Debreceni Szemle, 2025)
A tanulmány Thomas Edgar Welsh (1882–1944), a Debreceni Egyetem kanadai származású angol lektorának életét és munkásságát mutatja be. A kutatás elsőként tár fel részletes adatokat a Debrecenben tragikus körülmények között elhunyt oktató szakmai munkájáról, életútjáról és publikációiról. A korabeli források és sajtóanyagok alapján Welsh fontos szerepet töltött be a debreceni angol nyelvoktatás történetében a két világháború közötti időszakban, az egyetemen és a város más intézményeiben végzett oktatási feladatok mellett több, széles körben használt nyelvkönyv és szótár szerzőjeként is. A tanulmány a Welsh házaspár életének és tragikus halálának körülményeit is ismerteti, valamint bemutatja a lektor sokrétű debreceni tevékenységét. Ezen túlmenően elemzi Welsh nyelvoktatási kiadványait és azok viszonyát a korszak angol nyelvpedagógiai irányaihoz, hozzájárulva az angoltanítás helyi és hazai történetének pontosabb megértéséhez.