Klasszikus és kortárs párbeszéde: kettős operabemutató a Csokonai Színházban - Csató, Péter (Debreceni Szemle, 2025)
A Csokonai Nemzeti Színház tavaly novemberben kettős operabemutató keretében vitte színre Mátyássy Szabolcs Scaevola (2016) című egyfelvonásosát Giacomo Puccini Gianni Schicchi-jével párosítva.  A bemutató során érdekes párbeszéd alakult ki a két opera között: a rendezői koncepció, a szcenírozás és a 20. és kora 21. századi zene történetének esetlegességeiből fakadó affinitások révén a zeneileg és dramaturgiailag látszólag távoli világok olyannyira közel kerültek egymáshoz, hogy a „klasszikus-kortárs” szembeállítás szinte érvényét vesztette. A két darab egymásra találása ezen kívül köszönhető a kortárs zenekultúra örvendetes sokszínűségének, és nem utolsó sorban az előadói repertoárok folyamatos bővülésének, amelyek nagy szerepet játszanak abban, hogy ma már a kortárs és a klasszikus közeledése szinte magától értetődő módon valósulhat meg.