„Ami egynek étek, a másiknak méreg” - gondolatok az ételek okozta adverz reakciókról, intoleranciáról - Barta, Zsolt (Debreceni Szemle, 2024)
A tápcsatorna hatékonyan dolgozza fel az étrendi összetevőket, a legtöbb esetben megakadályozva a kóros immunválaszok vagy más kóros reakciók kialakulását. A nemkívánatos étkezési reakciók előfordulása azonban folyamatosan növekszik.  Jelen írás célja rövid áttekintést adni az immun-  és nem immun-hátterű reakciókról, hangsúlyozva a két kategória közötti alapvető különbségeket.