„A meseszerűség ködébe burkolt állam”: Zágonyi Sámuel küzdelme a Kanadába irányuló magyar kivándorlás ellen - Venkovits, Balázs (Debreceni Szemle, 2024)
Az 1920-as években, részben az Egyesült Államok bevándorlást korlátozó intézkedései miatt, a Magyarországról kivándorolni szándékozók körében Kanada szerepe erősen felértékelődött. Ezt számos egyéb tényező mellett a Kanadáról szóló olyan beszámolók is erősítették, amelyek célja a bevándorlók országba, elsősorban a nyugati tartományokba való csábítása volt. Zágonyi Sámuel ez ellen vette fel a harcot és egyfajta ellenpontként igyekezett a kanadai kivándorlásról lebeszélni az azon gondolkodókat. Ennek érdekében saját tapasztalatai alapján könyvet írt a kanadai bevándorlók nehéz körülményeiről és országos előadó körútra is indult. A jelen tanulmányban a Bihar vármegyei alispánnak címzett levelei, újságcikkek, könyve, illetve a budapesti Zeneakadémia dísztermében elhangzott előadása elemzésével mutatom be Zágonyi tevékenységét és a hozzá kapcsolódó kérdéseket, újfajta betekintést adva az 1920-as évek magyar kivándorlásának történetébe.