Csillagászat és nyelvészet - Maticsák, Sándor; Kelemen, Ivett (Debreceni Szemle, 2021)
A finnugor nyelvtudomány kialakulásához, illetve az oroszországi népekről és nyelvekről szerzett addigi ismeretek bővüléséhez – közvetve – egy ritka csillagászati esemény, a Vénusz 1769-es Nap előtti átvonulása is hozzájárult.