Város a válság szorításában Debreceni válságkezelés 1930-ban - Kovács, Gyula (Debreceni Szemle, 2021)
Bár a nagy gazdasági világválság mélypontja Magyarországon 1931–1932-ben következett be, egyes válságjelek azonban már 1930-ben érzékelhetők voltak, így például a mezőgazdaság értékesítési problémái, a növekvő munkanélküliség, a szegénysegélyezéssel kapcsolatos gyarapodó önkormányzati és állami terhek.Tanulmányomban alapvetően azt szeretném bemutatni, hogy Debrecen, mint vidéki nagyváros, hogyanküzdött meg 1930-ban azokkal a fokozódó problé-mákkal, amelyek az országot sújtották.