Áron Miksa, egy debreceni sörnagykereskedő – Adalékok a Szent Anna utca 24. számú cívisház történetéhez - Új, Judit (Debreceni Szemle, 2026)
2024 őszén határoztuk el Harangi Attilával, a cívisházak kutatójával, hogy megírjuk a Szent Anna 24. számú ház históriáját. Attilát építészként elsősorban maga az épület, a telek „színeváltozásai” érdeklik, jómagam – Debrecen sörtörténetének lelkes kutatójaként – a ház hajdani sörkereskedő tulajdonosa, Áron Miksa kapcsán a 19. század végi magyarországi sörforradalmat, az elosztási hálózat kialakulását, a legkorábbi debreceni sörcikkeket szeretném bemutatni. Kutatás közben szembesültünk azzal, milyen szerteágazó ez a történet, s nemhogy egy, de még két tanulmányba sem fér bele. Ezért született meg egy egész sorozat, amelynek első része – Harangi Attila tanulmánya – a ház előtörténetét mutatja be, főszerepben a Domokos családdal (Harangi, 2026), a második rész Áron Miksát és sörkereskedői tevékenységét, s a harmadik rész – Papp József tollából – az ingatlan történetét a jelenlegi tulajdonos, a Svetits Intézet égisze alatt.