Egy város a háború árnyékában: Polgár 1944-ben - Makó, Kristóf (Debreceni Szemle, 2026)
A tanulmány célja, hogy bemutassa a Hajdú-Bihar vármegyei Polgár város 1944 végétől 1945 elejéig zajló történelmi folyamatait. A tanulmány első részében az alföldi páncéloscsatának a várost közvetlenül érintő eseményeit, valamint ennek helyi társadalmi és mindennapi hatásait mutatom be. A második részében pedig arra fókuszálok, hogy a front átvonulását követően a szovjet hadsereg bevonulásával párhuzamosan hogyan kezdődött el az új közigazgatási és politikai rendszer kiépítése és megszilárdítása. A tanulmány végén külön fejezetben mutatom be a város közelében zajló harcok áldozatainak számát, valamint a harcok utóéletét és azok emlékezetét. Kutatásom célja, hogy feltárjam Polgár történetének egy olyan, eddig kevésbé vizsgált és kevésbé ismert időszakát, amely jelentős hatást gyakorolt a város társadalmi, politikai és mindennapi életére.